Trucuri pentru casa( scoaterea petelor, curatarea diverselor lucruri) si pentru îngrijirea personala.

Pentru albirea rufelor, cel mai bine este să le înmuiaţi două ore în apă amestecată cu apă oxigenată, iar apoi să le spălaţi în maşina automată la o temperatura înaltă. Apa oxigenată conţine peroxid de oxigen, care are o acţiune mult mai blândă decât clorul. Pentru a evita ca la spălat, culorile din unele haine să se imprime şi pe altele, sau ca hainele colorate să se decoloreze, adăugaţi în maşina de spălat o lingură de alcool alb, menajer.

Pentru a înlătura mirosul de transpiraţie sau de vechi din cămăşi sau din diverse haine, puneţi în maşina de spălat 50-60 de grame de bicarbonat, fără alt detergent, apoi fixati pe programul de clătire.
Perdelele îngălbenite şi feţele de masă pătate devin din nou frumoase şi albe dacă alături de detergent puneţi în maşina de spălat şi un pacheţel de praf de copt.
Pardoseala de gresie şi din băi şi bucătării, va fi întotdeauna curată şi strălucitoare dacă o ştergeţi regulat, cu o cârpă îmbibată în alcool.

Covoarele se curăţă frumos dacă se şterge suprafaţa acestora cu un tampon înmuiat în esenţă concentrată de ceai.

Cum se scot diverse pete?
Pentru petele de grăsime, presăraţi peste pată puţin praf de amidon şi frecaţi uşor. Lăsaţi să acţioneze 10-20 minute, apoi frecaţi cu o perie sau cu un burete aspru. Turnaţi deasupra foarte puţin detergent pentru vase şi spălaţi haina la cea mai înaltă temperatură pe care o suportă. Pentru a înlătura urmele de grăsime de pe guler, preparaţi o pastă din bicarbonat de sodiu şi puţin detergent de vase. Se freacă locurile murdare, se lasă sa acţioneze 50-60 minute, apoi se clăteşte bine.
Petele de mucegai se pot scoate cu  o pastă preparată din zer de lapte şi sare. Se clăteşte, apoi se spală cu apă caldă. Dacă ţesătura e albă sau de culoare deschisă, se poate întinde afară, întrucât razele soarelui au un uşor efect de înălbire.
Pentru petele de transpiraţie, se amestecă o lingură de sare cu o lingură de bicarbonat de sodiu şi se adaugă atâta apă cât să se obţină o pastă. Se freacă pata cu ea. Se lasă amestecul pe pată, aproximativ o oră, apoi se spală.
La curăţatul chiuvetelor şi al vaselor din oţel inoxidabil, pentru suprafeţele de lemn, podele de ceramică şi suprafeţe din plastic se poate prepara usor un detergent natural, ecologic, ieftin şi care elimină petele de grăsime şi murdăria. Miroase plăcut, nu este toxic şi are efect de lungă durată. Cum se prepară? Se amestecă 600 ml oţet alb, 250 ml apă, 20 picături de ulei aromat de eucalipt şi 20 picături ulei de levănţică.

Un gel natural, care dă luciu părului şi îl şi hrăneşte, se face pe bază de ulei de măsline. Se încălzeşte o linguriţă cu untdelemn de măsline şi se aplică pe părul umed, pe toata lungimea acestuia. Se acoperă 20 de minute cu un prosop, apoi se spală. La spălare, şamponul se aplică direct pe părul uns, iar apoi se clăteşte cu multă apă.
Şi dacă părul arată frumos, şi pielea trebuie să fie la fel. Iar un peeling corporal, cu efect minunat, se face cu cafea. Masată pe pielea umedă sau uscată, ea netezeşte asperităţile. Pulberea de cafea elimină peliculele de piele moartă, face pielea moale şi catifelată. Cofeina activează circulaţia sângelui şi metabolismul. Efectul pentru frumuseţe este o epidermă fermă şi mai puţină celulită. Cum se procedează? Zaţul de la două ceşti de cafea de cafea se amestecă cu 150 g sare marină şi 2 linguri cu untdelemn de măsline. Peelingul se face printr-un un masaj blând. Se aplică amestecul pe piele, cu mişcări circulare, de la picioare spre mâini, se lasă câteva minute să acţioneze, apoi se clăteşte bine cu apă caldă.
Şi nu trebuie uitat tenul, iar o mască pe bază de orez este binevenită. Se fierbe o cană de orez într-un litru de apă. Spuma, care iese la suprafaţa apei, se amestecă, uşor, cu făină de orez, până se obţine o pastă, ce se aplică pe faţă. Se lasă 10 minute să acţioneze, apoi se clăteşte cu apă rece. Orezul are o însuşire deosebită de purificare. La fel cum bobul, la fiert, absoarbe apa, la fel îndepărtează şi excesul de grăsime de pe obraz. În plus, bobul de orez transparent conţine minerale esenţiale pentru sănătatea epidermei.
Tinereţe şi frumuseţe şi pentru tenurile tenurile uscate şi grase? Portocale roşii şi ulei de măsline.
Reţetă pentru o înfăţişare strălucitoare: se amestecă două linguriţe cu untdelemn de măsline cu sucul şi coaja rasă a unei portocale roşii. Compoziţia rezultată se întinde pe faţă, gât şi decolteu, se masează uşor, iar resturile se şterg cu un şerveţel. Untdelemnul de măsline pătrunde uşor în piele, fiind bun atât pentru frumuseţe cât şi pentru sănătate, iar vitamina C, conţinută în portocale, sporeşte producţia de colagen, care întăreşte pielea.
Iar, acum, pentru picioare superbe! În Hawaii, unde femeile merg mult desculţe, se foloseşte o metodă eficientă de îngrijire a picioarelor. Într-un lighean, larg, se pune pietriş de râu, peste care se toarnă apă caldă şi câteva picături de ulei aromat, de iasomie sau eucalipt. Se stă cu picioarele în apă aproximativ 10-15 minute, timp în care se freacă tălpile de pietre. Apoi picioarele se şterg şi se ung cu ulei de nucă de cocos.
Pielea groasă de pe tălpi şi călcâie poate fi înlăturată dacă se ţin picioarele în apă cu oţet. Se stă timp de zece minute. După uscare, tălpile se ung cu un lapte de corp, apoi se pun şosete de bumbac.
Calozităţile şi bătăturile de pe picioare provoacă, deseori, dureri la mers. Se ţin picioarele 5 minute în apă caldă amestecată cu o ceaşcă cu oţet de mere, apoi se freacă bine întăriturile de piele cornoasa cu zahăr praf. Se afce un masaj, rapid, cu ulei pentru bebeluşi, se spală cu un săpun fin, apoi se pun şosete de bumbac.

Un efect stimulativ asupra sistemului nervos îl are uleiul de mentă, folosit sub forma de aromoterapie. Po¬sibilele insomnii se ameliorează cu ceai de tei, tinctură de valeriană sau cu un pahar de lapte cald, seara, la culcare şi cu miere.

Preluat: https://sfaturi-idei-si-povesti-despre-viata.ro/