TREBUIE SĂ CITEȘTI ASTA! Obiceiuri care îţi strică dinţii

Consumul de dulciuri. În timp, zahărul s-a transformat într-un inamic al dinților, reprezentând cauza principală a apariției cariilor dentare. „Din păcate, pe măsură ce am trecut la o alimentație bazată pe produse procesate și rafinate, în special zaharuri, incidența cariei dentare a crescut considerabil.

Așadar, băuturile carbogazoase și toate tipurile de mâncăruri dulci fac parte din categoria alimentelor care ar trebui evitate dacă dorim să ne menținem sănătatea dentară. Dacă nu poţi să-l elimini de tot, măcar încearcă să-l reduci! De exemplu, o prajitură poate fi înlocuită cu un fruct dulce”, aflăm de la Claudiu Lupașcu, medic stomatolog, coordonator al clinicii LLLDental. În același timp, este bine să alegem alimentele nerafinate, precum și pe cele bogate în fibre, pentru că acestea ajută la curățarea dinților. Iar după consumul de băuturi sau alimente dulci, este indicat să clătim gura cu apă Pe lângă faptul că se înlătură resturile alimentare, reglează și pH-ul din gură.

Bruxismul este un automatism caracterizat prin „scrâșnirea” cu putere a dinților și oboseală musculară în urma contracțiilor mușchilor masticatori.

Afectează atât dantura, cât și articulația temporo-mandibulară și musculatura capului.Cauzele bruxismului au legătură directă cu anxietatea, stresul , diverse afecțiuni psihologice, odihna insuficientă și dezvoltarea necorespunzătoare a oaselor maxilare. Tratamentul bruxismului implică identificarea factorilor declanșatori și, în paralel, reglarea ocluziei și aplicarea unor gutiere de protecție realizate în laboratorul de tehnică dentară, pe care pacientul trebuie să le poarte pe timpul nopții.