Țelină+Lămâie o combinașie care combate diabetul și hipertensiunea arterială
Cercetării susțin că există peste 200 de specii de plante care au proprietăți hipoglicemiante. Printre acestea se află și unele alimente comune, precum dovleacul, ceapa, legumele crucifere, verdețurile, scorțișoara, semințele de schinduf, afinele sau castravetele amar.
Țelina este de asemenea unul din ele. Această rădăcinoasă conținenutrienți care poate șine departe diabetul și hipertensiunea arterială, ajutându-i totodată pe cei care suferă deja de aceste boli.
Consumul alimentelor bogate în antioxidanți de tipul flavonoidelor și antocianilor este extrem de important pentru a ne proteja de diabet. Un studiu amplu realizat pe oameni la Universitatea din Anglia de Est – Școala de Medicină Norwich – a arătat că unele alimente conțin compuși antioxidanți puternici care pot reduce riscul de diabet.
Cercetătorii s-au axat pe flavoni, o subgrupă de flavonoide regăsite în Țelină, pătrunjel și cimbru, și pe antociani – regăsiți în fructele de pădure, strugurii roșii, vinul roșu și alte fructe și legume de culoare roșie sau albastră. Au asociat aportul acestor flavonoide cu o rezistență mai mică la insulină și o mai bună reglare a glucozei din sânge.
Prin faptul că previne creșterea nivelului de zahăr din sânge, țelina protejează pancreasul. Ajută totodată la controlul tensiunii arteriale și a nivelului de grăsimi din sânge. De aceea consumul de țelină este important pentru persoanele cu risc de boli cardiovasculare sau probleme osoase sau articulare.
Vitamina K din țelină îmbunătățește metabolismul glucozei și ajută la combaterea inflamațiilor, reducând astfel sensibilitatea la insulină. Un studiu apărut în 2012 în Jurnalul Diabetes Care a arătat că femeile și bărbații care cu niveluri mari de vitamina K în corp au un risc mai mic de diabet de tip 2.
Un studiu recent ( 2012 ), publicat în Jurnalul American de Boli Infecțioase a arătat că bacteria Helicobacter pylori crește riscul de diabetului de tip 2 de 3 ori. Cercetătorii susțin că țelina poate bloca creșterea acestei bacterii.
În medicina chineză, țelina este recomandată pentru prevenirea sau tratarea diabetului. Un mod simplu de a incorpora țelina mai des în dietă este sub formă de salată ( țelină rasă sau tăiată cubulețe, stropită cu suc de lămâie ), sau sub formă de suc, amestecat cu suc de lămâie. Sucul se poate bea 30 de minute înainte de micul-dejun sau altă masă a zilei, pentru reglarea nivelului zahărului din sânge.
Lămâia este unul din fructele cu cel mai mic indice glicemic, care poate fi folosit de diabetici, inclusiv sub formă de suc.