Sucul de cartofi cruzi – beneficii pentru sănătate

Cartofii, cultivați la o scară largă în întreaga lume datorită valorii lor nutritive și versatilității culinare, sunt plini de proprietăți curative și cosmetice, astfel încât aceștia pot fi folosiți pentru a trata o varietate largă de afecțiuni medicale și estetice.

În continuare vă vom prezenta sucul de cartofi cruzi, care este util în foarte multe afecțiuni, motiv pentru care ar trebui inclus în dieta zilnică.

Deși sucul de cartofi nu pare să sune la fel de delicios ca alternativa gătită a acestui ingredient popular, află că este bogat în vitamine esențiale și nutrienți. Mai mult, sucul de cartofi conține aproximativ jumătate din nutrienții conținuți de o porție de cartofi gătiți.

Un truc pentru a face sucul de cartofi mai plăcut la gust este să adaugi fie o linguriță de miere în amestec, fie o jumătate de lămâie sau lime stoarsă. Câteva frunze de busuioc proaspăt pot da și mai multă savoare sucului, așa încât acesta să semene mai mult la gust cu o limonadă.

Cartoful – proprietăți nutritive

Deoarece cele mai multe substanțe nutritive sunt conținute în sau sub pieliță, este important să nu cojim cartofii atunci cand îi stoarcem pentru a folosi sucul si nici când îi gătim.

Se curăță doar de părțile nedorite. Cartofii noi în special sunt deosebit de bogați cu toate aceste substante nutritive.

Cartofii sunt compusi in principal din amidon, un carbohidrat complex, si sunt practic fara grasimi si colestrol. Ei contin cantitati mari de beta-caroten, vitamina A, C, vitamine din complexul B (B1, B2, B6 si acid folic), potasiu, calciu, fier, magneziu, fosfor, sulf si cupru, precum si cantitati mici de fibre si proteine (aproximativ 2,5 g dintr-un cartof de dimensiuni medii).

Sucul de cartofi – beneficii pentru sănătate

Sucul de cartofi cruzi se folosește cu foarte bune rezultate în gastrite, ulcere gastrice și duodenale, dispepsii, hepatopatii, litiaza biliară, constipație, hemoroizi, glicoruzie și diabet florid, scorbut.
Sucul de cartofi este de asemenea recomandat zilnic ca tratament al bolilor de plămâni, cancer, în afecțiuni ale splinei și ficatului, boli de inimă, dureri de cap frecvente și dureri menstruale.

Extern, feliile de cartofi cruzi, puse pe frunte și legate, ameliorează durerea de cap, iar în cazul arsurilor mici de piele, se rad cartofii cruzi și se așează pe arsuri, legați cu tifon. Se folosesc cu succes și pentru arsurile solare. Pentru suprafete mai mari de piele, se aplica sucul de cartofi cruzi.

Consumat în preparate ușoare, cartoful este un adjuvant în boli renale, boli ale tubului digestiv și hepatice.

Sucul de cartofi în gastrită și ulcer gastric

Probabil cea mai comună utilizare a sucului proaspat de cartofi cruzi este aceea de a trata gastrita, colita, ulcerul gastric si intestinal datorita proprietatilor sale antiacide si de vindecare. In aceste cazuri, pentru a obtine beneficii maxime de pe urma consumului de suc de cartofi, este recomandabil sa se bea o jumatate de pahar de suc de cartofi de 3-4 ori pe zi, timp de cel putin o luna.

Medicii specialisti dintr-un spital din Munchen au obtinut rezultate foarte bune in tratamentul ulcerului de stomac si de duoden. Ei au administrat bolnavilor sucul de cartofi cruzi. S-a observat ca ameliorarea afectiunilor a fost mai rapida decat cu oricare dintre produsele farmaceutice cunoscute in acea perioada (1952).

Sucul de cartofi cu miere de albine se recomanda pentru afectiunile intestinale. Consumat, actioneaza ca un pansament gastric. Sucul de cartofi are rolul de a imbogati si de a reface flora intestinala. Sucul de cartofi este de asemenea recomandat pentru ameliorarea afectiunilor intestinale ce pot sa apara in urma consumului de antibiotice si alte tratamente medicamentoase.

Detoxifică organismul

Antioxidanții din sucul de cartofi stimulează eliminarea deșeurilor acumulate în ficat, colon și rinichi. Fibrele, vitaminele și mineralele esențiale din componența sa îmbunătățesc procesele responsabile de filtrarea toxinelor din sânge.

Sursa