Suc de telina. Preparare si beneficii.Decoct si folosirea semintelor in scop terapeutic
Sucul se obţine din rădăcina rasă sau prin tăiere în felii subţiri sau cuburi care se pun în mixer 2-5 minute. Se beau zilnic 50-100 ml suc, fracţionat în 3 reprize, într-o cură de 15-20 de zile, având efecte în convalescenţă, astenie, surmenaj, nervozitate, febră, reumatism, gută, tuse, catar bronşic, obezitate, de drenor pulmonar şi hepatic şi remineralizant.
Extern, se aplică sub formă de comprese pe plăgi, ulcere, cancer de piele, afecţiuni oftalmice şi în gargare contra ulceraţiilor din gură. Sucul din rădăcini este un excelent depurativ, cu rol în eliminarea toxinelor din corp la persoanele care lucrează într-un mediu poluat, la cei care consumă multă carne, aditivi alimentari sintetici, tutun şi medicamente de sinteză (se iau 10-15 linguri pe zi, în cure de 2-3 săptămâni).
Decoct din rizomi şi rădăcini rase (30 g fierte într-un litru de apă timp de 10-15 minute), se bea câte o ceaşcă înainte de mese, având efect stimulator general, nervos, cu acţiuni în tuse rebelă, răguşeală, stări febrile, afecţiuni cardiace, retenţie urinară, litiază renală, digestie lentă, balonări, obezitate, helmintiază, reumatism şi gutăAtât frunzele, cât şi rădăcinile prezintă o multitudine de proprietăţi terapeutice implicate în dereglări ale aparatului digestiv (gastrite, stomahice, laxative, antimalarice, vermifuge, drenarea ficatului, întărirea stomacului), iar seminţele au virtuţi carminative şi tonic-aperitive, cu implicaţii în balonări şi aerofagie.
Afecţiunile aparatului digestiv influenţate pozitiv prin tratamente cu ţelină sunt: digestie lentă, icter, ascită, hepatită, arsuri stomacale, ulcer duodenal, balonări digestive, spasme abdominale, gaze stomacale şi intestinale, lipsa poftei de mâncare, intoxicarea sângelui. Tratamentul se face cu seminţe măcinate fin sau cu decoct din rădăcini (o lingură cu rădăcini rase la 200 ml apă, care se consumă înainte de mese).
Seminţe de telina.
• Reglarea tensiunii: ca diuretic natural, semintele de telina pot ajuta in cazul tensiunii marite, prin eliminarea sarii in exces. Ameliorarea inflamatiei produse de guta si artrita: semintele de telina contin aproape 20 de agenti aniinflamatori, care reduc durerea si disconfortul cauzate de guta si artrita.
„Inamicul“ stresului Având proprietăţi antiastmatice, emoliente, expectorante şi febrifuge, produsele din ţelină intervin în drenarea pulmonară, în traheobronşite cronice, astm bronşic, catar pulmonar, combaterea inflamaţiilor secreţiei bronhice, răguşeală, tuse cronică şi transpiraţie excesivă (hidropizie)
Pentru imbunatatirea vietii sexuale pe termen lung, se recomanda salatele cu frunze de telina, sucul de radacina de telina (150 ml pe zi), pulberea de seminte de telina (2 grame pe zi), care au efecte puternice de relansare a activitatii gonadelor.
Uleiul din seminte de telina: Cum se foloseste?
Datorita aromei sale puternice, cu efect de incalzire, uleiul din seminte de telina se foloseste de regula in uleiuri aromatice si parfumuri. Pe langa aroma sa imbietoare, insa, acest ulei esential are si proprietati terapeutice, cum ar fi efectul antiinflamator. Iata cateva dintre utilizarile acestui ulei in scop terapeutic:
- Anti-tantari: Se adauga cateva picaturi de ulei de telina in lotiunea de corp si se foloseste. Este o modalitate mai naturala de a alunga insectele.
- Antiinflamator: Uleiul din seminte de telina poate fi folosit extern, in zonele inflamate pentru a ameliora umflarea. Trebuie efectuat un test de tolerant a pielii, insa, in prealabil. Se aplica o picatura pe o portiune mica a pielii si se urmareste reactia.
- Calmeaza crampele menstruale: Uleiul de telina aplicat pe abdomen reduce crampele si durerile menstruale datorita proprietatilor sale antispastice.