Stolburul la cultura de ardei
Ardeiul (Capsicum annum L.) este una din plantele legumicole importante cultivata pe suprafete mari la nivel mondial. Conform datelor publicate de MADR, in Romania, la nivelul anului 2018, ardeiul se cultiva pe o suprafata de 17,9 mii ha, cu o productie totala de 229,6 mii tone, ocupand locul patru dupa varza, tomate si ceapa. Sortimentul de ardei include varietatile de ardei gras, gogosar, lung si iute. Cultura de ardei intalneste in tara noastra conditii pedoclimatice favorabile pentru o dezvoltare optima a plantelor si pentru obtinerea unor productii ridicate si de calitate superioara.
Ardeiul, ca si tomatele, vinetele si cartofii, face parte din familia Solanaceae. Fructele sale sunt bogate in vitamine, antioxidanti, minerale si nutrienti extrem de benefici in buna functionare a organismului, fiind un anticoagulant eficient ce ajuta in prevenirea atacului cerebral si a infarctului. Datorita acestor calitati, fructele de ardei sunt foarte apreciate in consumul in stare proaspata, dar si in preparate gatite si conserve.
Pe perioada de vegetatie, cultura de ardei se confrunta cu numeroase boli si daunatori care pot conduce la diminuarea calitativa si cantitativa a productiei.
Stolburul este una dintre cele mai grave boli ale plantelor din familia Solanaceae, din care face parte si ardeiul. Stolburul este o boala sistemica infectioasa produsa de microorganisme unicelulare asemanatoare cu bacteriile, dar fara perete celular, numite fitoplasme. Fitoplasmele fac parte din Genul Phytoplasma, Clasa Mollicutes. Fitoplasma stolburului este transmisa pe cale naturala la plantele sanatoase de cicadele care se hranesc din floemul buruienilor gazda bolnave. In Romania, primele simptome atribuite stolburului au fost observate in 1954 de catre A. Savescu si apoi in 1956 de catre I. Pop intr-un camp cu solanacee din sudul tarii. La acea vreme, boala stolburului era considerata a fi produsa de un virus. In 1968, P. G. Ploaie a stabilit ca stolburul este cauzat de microorganisme noi, numite mycoplasma-like organisms, cunoscute astazi sub numele de fitoplasma.
Stolburul ardeilor (Stolbur disease in pepper) este cunoscut in toata Europa, dar cele mai mari pagube sunt inregistrate in estul si sud-estul continentului.
Compozitia chimica a fitoplasmelor este de natura nucleoproteica avand ADN, ARN si proteine. Faptul ca poseda enzime induce proprietatea de a avea metabolism propriu. In ceea ce priveste morfologia acestora, se constata ca au forme variate, usor deformabile in functie de presiunea osmotica a mediului de viata, din cauza ca nu au perete celular. Fitoplasmele sunt transmise pe cale naturala la plantele sanatoase prin intermediul insectelor vectori din grupul cicadelor.
Preluat: https://www.sanatateaplantelor.ro/