Sfaturi utile despre cum să iți pregătești mașina pentru primăvară

1. Verifică bateria mașinii

Chiar şi cele mai bune baterii pot ceda. Diferenţa dintre o baterie nouă şi una veche este că bateria nouă poate fi încărcată şi folosită din nou. Dacă a cedat bateria, poţi să tragi curent de la o altă maşină. Dacă peste câteva zile cedează din nou, este clar că trebuie înlocuită. 

2. Atenţie la contactele electrice

Aruncă o privire la sistemul electric al maşinii. Este destul de posibil ca din cauza frigului şi a umezelii contactele să fie oxidate. Din această cauză farurile şi luminile din habitaclu s-ar putea să nu se aprindă, alte contacte de la bord să nu funcţioneze. 

3. Verifică sistemul de aer condiţionat

Dacă nu foloseşti peste iarnă aerul condiţionat, în primăvară te vei trezi că nu mai ai freon în instalaţie pentru că s-a evaporat. Odată cu venirea sezonului cald, trebuie să verifici sistemul de climatizare al maşinii. 

4. Revizie generală rapidă

Chiar dacă nu a venit momentul pentru revizia tehnică periodică, este recomandat, să mergem cu maşina într-un service auto pentru o evaluare simplă. De la substanţele folosite la deszăpezire sunt şanse ca diverse piese în mişcare să se fi stricat sau corodat. Aşa că o ridicare pe rampă şi o evaluare rapidă a defectelor sunt extrem de recomandate. 

5. Verifică lichidele maşinii

Dacă nu te descurci de unul singur, atunci spune-i mecanicului de la service-ul auto să verifice lichidele maşinii. Este vorba despre lichidul de frână, servodirecţie, uleiul de la motor şi cutia de viteze. Nu uita să schimbi lichidul de parbriz de iarnă cu cel de vară!

6. Înlocuieşte ştergătoarele 

Iarna, ştergătoarele se pot uza din cauza temperaturilor scăzute: ori se crapă, fie se rup sau îşi pierd elasticitatea. Dacă ai probleme de acest gen, este indicat să cumperi un set nou de ştergătoare.

7. Plăcuţele de frână trebuie verificate

În perioada de iarnă, plăcuţele de frână se pot uza. Este indicat să mergi cu maşina într-un service auto unde se va efectua o verificare detaliată. Dacă trebuie, schimbă plăcuţele de frână cu unele noi.