Roșiile, elixirul tinereții. Iată de ce este atât de benefic consumul acestora

Roșiile – elixirul tinereții

Roșia ( Solanum lycopersicum ) este o plată originară din America de Sud. Prima roșie s-a copt acum 3000 de ani, sub soarele fierbinte al Anzilor Cordilieri din Peru. Primi care au cultivat această plantă în propriile grădini au fost mayașii, iar de la aceștia, cultura roșiilor s-a tot răspândit, ajungând ca în zilele noastre tomatele să fie consumate de toate popoarele.

Studiile efectuate de mii consumatori de roșii au scos la iveală beneficiile acestei plante asupra organismului uman, rezultatele fiind uluitoare, căci roșia, prin conținutul său, a reușit să prevină sau să vindece boli căror vindecare a fost mult timp doar o speranță.

Dintre vitaminele conținute de roșii, cele mai importante sunt vitamina A (importantă pentru ochi și pentru procesele endocrine), complexul B (B1, B2, B5, B6 – protectoare ale sistemului nervos, sistemul osos și metabolismului), vitamina C (necesară tinereții și a fertilității) și vitamina K (importantă pentru sinteza anumitor elemente figurate ale sângelui).

Apoi, roșiile mai conțin cantități însemnate de potasiu, fosfor, fier, calciu, magneziu și seleniu, precum și acizi organici, aceștia din urmă având un rol important pentru sistemul digestiv. De asemenea, roșia reprezintă cea mai bogată sursă naturală de licopen, substanța ce îi conferă culoarea roșie. Din păcate, licopenul nu poate fi produs de organismul uman, astfel că singura sursă o reprezintă hrana.

Roșiile conțin acid folic, important în hematopoieză (fabricarea globulelor roșii), contribuind astfel la combaterea anemiei și la eliminarea homociesteinei, un aminoacid al cărui metabolism este dependent de complexul Vitaminei B. Un nivel crescut de homocisteină sporește riscul bolilor cardiovasculare, mai ales riscul infarctului miocardic, al accidentelor vasculare cerebrale precum și al bolilor vasculare ale membrelor.

Homocisteina este implicată și în evoluția aterosclerozei, boală provocată de acumularea de grăsimi (colesterol) în pereții vaselor, care astfel își pierd elasticitatea și își micșorează lumenul (interiorul). În consecință, la țesuturile pe care acestea le irigă nu mai ajung suficienți nutrienți și oxigen. Se produce ischemia (cauza infarcturilor miocardice, cerebrale, pulmonare etc.) și degradarea țesuturilor.

Care sunt beneficiile consumului de roșii?

Tomatele acționează pozitiv asupra majorității organelor, combătând numeroase afecțiuni:

Cancerul de prostată: în urma studii recente efectuate în Anglia, s-a demonstrat că bărbații care consumă frecvent roșii au risc de apariție a cancerului de prostată cu 40% mai mic. Acesta este un procent enorm, având în vedere că rata vindecării celor care suferă de această maladie se situează între 30 și 40%.

Afecțiuni ale sistemului osos: datorită conținutului bogat în minerale și vitamine, roșiile reglează metabolismul țesutului osos și influențele hormonale asupra osului, care devine mai rezistent, scăzând în felul acesta riscul de apariție a osteoporozei.

Bolile cardiace: consumatorii de tomate sunt protejați împotriva infarctului cardiac.

Infecțiile în general: conținând unul dintre cei mai puternici antioxidanți – licopenul – roșiile stimulează sistemul imunitar, ajutând organismul să lupte împotriva infecțiilor. Sunt indicate de asemenea bătrânilor și copiilor, deoarece aceștia nu au un sistem imunitar optim funcțional.

Cancerul în general este prevenit: licopenul protejează ADN-ul celular; împiedicând acțiunea diferiților factori mutageni (cancerigeni) la acest nivel. Păstrând integritatea ADN-ului, celulele nu suferă modificări atipice, cu potențial cancerigen crescut.

Obezitatea și diabetul de tip II: sunt cu succes combătute prin consumul de roșii. Aceasta nu înseamnă că dacă veți consuma doar roșii veți elimina surplusul de kilograme, însă o dietă echilibrată, care să conțină zilnic și o roșie vă va ajuta considerabil în lupta cu kilogramele.

Tromboflebită: având proprietăți antiinflamatoare, roșia protejează vasele și o previne. Nu încercați însă să tratați tromboflebită deja apărută doar prin consumul de roșii, căci această afecțiune reprezintă o urgență medicală înțelept ar fi să vă prezentați cât mai repede la medic.

Reumatismul: prin aceleași proprietăți antiinflamatoare, roșiile ameliorează această boală.

Cum le alegem?

Pentru a beneficia din plin de calitățile miraculoase ale roșiilor, trebuie să căutăm roșiile de grădină, de culoare foarte intensă, închisă. Acestea sunt mai bune și conțin mai mulți fitonutrienți, precum licopenul. Fitonutrienții din roșii devin mai concentrați dacă acestea sunt preparate sub formă de sos de pastă și mai ușor absorbabili dacă asociem roșiile cu ulei de măsline. Salatele de roșii trebuie consumate imediat după preparare. O salată pregătită cu mult timp de masă își pierde din proprietățile nutritive.

Cura cu suc de roșii

Sucul de roșii se recomandă a fi băut tot timpul anului, dar mai ales când poate fi preparat în casă, din roșii proaspete. Cantitatea optimă de suc de roșii este de 300 ml pe zi. Curele cu suc de roșii se fac timp de 3-4 săptămâni, câte trei pahare pe zi, pentru tratarea diferitelor afecțiuni. Pentru a beneficia din plin de cură, este bine să combinăm roșiile cu produse complementare. Astfel, în afecțiuni hepatice este indicat să consumăm suc de roșii amestecat în cantități egale cu suc de morcov.

Se beau trei căni cu suc proaspăt pe zi, cu 35-40 de minute înainte de masă. Pentru tratarea reumatismului, se combină sucul de roșii cu sucul de țelină în proporții egale. Sucul proaspăt de roșii este indicat tuturor și pentru proprietățile de detoxifiere a organismului. Prin conținutul ridicat de pectină roșiile absorb toxinele de la nivelul intestinelor.

În cazul fumătorilor, consumul de suc de roșii reduce considerabil efectele nocive ale tutunului. El diminuează acțiunea negativă a gudronului din fumul de țigară asupra sângelui, acțiune extrem de nocivă, care determină apariția diverselor boli. Cercetătorii au descoperit că și bolile de ochi sunt mai rar întâlnite la persoanele care au o dietă bogată în antioxidanți, mai ales la cei care consumă suc de roșii în cantități importante.

Salată de roșii în fiecare zi

Porția ideală pentru un adult este de 150-200 de grame de salată de roșii pe zi. Salata trebuie preparată cu ulei presat la rece (de măsline sau floarea-soarelui), deoarece numai în prezența grăsimilor pe care le conține uleiul, substanțele importante din roșie pot fi asimilare de organism. Este important de știut că elicopenul este solubil în grăsimi, făcând să fie mai bine absorbit atunci când este consumat împreună cu uleiuri.

Efectele benefice ale roșiei nu se distrug prin fierbere. Produsele ambalate din tomate procesate la cald, cum ar fi sucul de roșii, ne pot de de 6 ori mai mult licopen decât cantitatea echivalentă de tomate proaspete. Explicația: căldura degajată în timpul procesării distruge zidul de celule, permințând ca licopenul să fie mai bine absorbit în tubul digestiv.

Sursă