Remedii naturale care mențin tonusul persoanelor vârstnice
Dieta și mișcarea fizică sunt esențiale pentru menținerea mușchilor, articulațiilor și sistemelor corpului în stare bună de la o vârstă înaintată.
Fitoterapeutul Constantin Milică recomandă câteva preparate din plante, valoroase pentru creșterea tonusului la persoanele vârstnice.
Există numeroase alimente și plante care pot încetini procesul de îmbătrânire și instalarea bolilor asociate bătrâneții. Cele mai eficiente sunt speciile care conțin flavonoide, terpenoizi, saponine și polizaharide.
Dr. Milică recomandă ceaiurile din păpădie, anghinare, flori de tei, conuri de hamei, frunze de frasin, cătușnică, buberic și creasta cocoșului.
Din medicina tradițională internațională avem Ginseng-ul, ciuperca Ganoderma, busuiocul, turmericul și Gingko biloba.
Dacă aveți în vedere îmbunătățirea memoriei și păstrarea tinereții creierului, consumați infuzii din salvie, roiniță, fragi de pădure. La fel de bune sunt tincturile obținute din Ginkgo biloba sau brânca ursului. Tinctura de leurdă are în mod deosebit un efect de întinerire.
Prof. Milică recomandă și vinul din rădăcini de angelică ( obținut prin macerare ). Rozmarinul și ceaiul verde susțin de asemenea funcțiile cognitive.
Pentru a ține bătrânețea cât mai departe de voi, consumați zilnic germeni de orz și ceai de păpădie. Utile sunt de asemenea condimentele, precum ceapa și ardeiul iute.
Dr. Milică recomandă un sirop făcut din ceapă, tocată mărunt și pusă la macerat în miere peste noapte.
Vârfurile tinere de urzică puse la macerat în vin ajută la menținerea energiei corpului și minții. De asemenea se poate consuma ceai din rădăcina de lemn dulce ( cu excepția persoanelor hipertensive ).
Dacă vă confruntați cu boala Parkinson sau cu simptome ale acestei boli ( tremurul membrelor sau capului ), puteți bea ceaiuri de sunătoare, cimbru, urzică sau lavandă.
Pentru tremurul membrelor se pot face băi locale cu ceai cald de coada-calului, coada-șoricelului, coada-racului, frasin și mesteacăn. Băile se fac de 2-3 ori pe zi. Sau puteți aplica pe membre unguente sau creme din sunătoare, tătănească, ricin sau lavandă.
Pentru înlăturarea oboselii resimțite la nivelul picioarelor, încheiați ziua cu o baie la picioare cu decoct de coajă de salcie. Aceasta se prepară din 100 g de plantă și 4 litri de apă. Se lasă la fiert o oră.
Lista de plante care prelungesc tinerețea biologică este consistentă:
- ginseng
- rozmarin
- păducel
- tei
- măceșe
- tătăneasă
- frunze de fragi de pădure
- anghinare
Începeți ziua cu o ceașcă de ceai de coada-calului, care remediază multe probleme ale bătrâneții. Folosiți sunătoarea, măceșe, frunze de fragi de pădure.
Consumați înainte de fiecare masă câte 1 linguriță de semințe de fenicul, anason și mărar, amestecate în cantități egale.
După masă se poate servi un pahar cu suc de fructe pădure ( afine, coacăze negre, dude, căpșuni, zmeură, cătină ). Se adaugă puțină apă și miere. Fructele de pădure sunt deosebit de bogate în antioxidanți.
Alternați sucul de fructe de pădure cu ceai verde. Acesta are nenumărate beneficii pentru organism, fiind nu doar un bun energizant, ci și un puternic combatant al grăsimii abdominale și colesterolului crescut.
Elixirul tinereții este un preparat din Caucaz, pe bază de usturoi. Rețeta presupune zdrobirea a 40 de grame de usturoi crud și macerarea acestora în sucul extras de la 4 lămâie. Preparatul se ține într-un borcan, la întuneric. După o lună se poate începe tratamentul.
Doza indicată este 1 linguriță de macerat, pe zi, luată seara la culcare. Se pune în 1/2 pahar de apă, ceai sau lapte.