Primul ajutor în caz de naștere

 

De cele mai multe ori, momentul nașterii este programat și gândit până în cele mai mici detalii. Tot de cele mai multe ori însă lucrurile se sustrag planificărilor, iar nașterea se poate declanșa neprevăzut.

Travaliul se declanșează frecvent în momentele în care te aștepți mai puțin. Cu toate acestea, există anumite semne care îl anunță și care pot persista câteva zile sau chiar săptămâni înainte ca travaliul să înceapă. Acestea pot consta în:

·        Dureri de spate;

·        Crampe abdminale;

·        Simptome asemănătoare celor premenstruale (iritabilitate, agitație);

·        Nevoia de a-ți pregăti „cuibul” ( faci curățenie prin camera copilului, aranjezi lucrușoare etc);

·        Scaune dese și mai moi sau, dimpotrivă, constipație;

·        Micțiuni frecvente;

·        Poziția ortostatică și mersul devin dificile;

·        Respirație ușurată;

·        Secreții sagviolente, mucoase (eliminarea dopului gelatinos).

Cum se declanșează travaliul?

Exista mai multe teorii legate de declanșarea travaliului, dar la momentul actual nu se cunosc cu exactitate cauzele acestuia. Există două modalități prin care travaliul se poate declanșa:

1. Ruperea membranelor

Aceasta se poate întâmpla fie spontan, ca o izbucnire, fie mai lent, prin scurgerea de cantități mici de lichid amniotic, în special la mișcări bruște. Noutăți-vă momentul în care observați acest lucru, culoarea lichidului, mirosul, cantitatea și sunați medicul. În mod normal, acesta ar trebui să fie clar, eventual cu focoane albe de la stratul de grăsime cu care este acoperit bebelușul, fără un miros specific. Dacă observați că lichidul amniotic este colorat în roșu (sânge) sau verzui (primul scaun al bebelușului), va trebui să menționați acest lucru medicului, deoarece pot reprezenta semne de suferință fetală.

În 80-90% din cazuri, gravida intră în travaliu natural în următoarele 24 de ore de la ruperea membranelor. Dacă până atunci nu încep contracțiile, se trece la declanșarea artificială a travaliului.

2. Contracții cu caracter progresiv

Declanșarea travaliului prin ruperea spontană a membranelor apare în doar 10% dintre cazuri. De cele mai multe ori, travaliul se declanșează prin apariția contracțiilor cu caracter progresiv. Acestea pot fi descrise ca și crampe situate în abdomenul inferior, asemănătoare crampelor menstruale, dureri de spate, presiune pelvină inconfortabilă. Ele sunt regulate și au tendința de a crește în intensitate, durată și frecventă. Contracțiile pot apărea la început la intervale de 7-30 de minute, cu durata de 30-40 de secunde, pentru ca, la sfârșitul travaliului, să ajungă la distanța de 1-2 minute și durata de 60-90 de secunde.

Sfaturi înainte de naștere

  • Veți petrece probabil mult timp întrebându-vă dacă a început sau nu travaliul. Astfel, începeți o primă monitorizare a contracțiilor. Vă puteți nota ora la care a început contracția, câte secunde durează, câte minute au trecut de la începutul contracției precedente, pentru a vă putea da seama dacă este sau nu vorba de un travaliu.
  • Apoi, vă puteți odihni, mai ales dacă este noapte, pentru că aveți nevoie de energie pentru a face față nașterii. Puteți face un duș prelungit, mănâncă și bea alimente ușor de digerat (supă, un iaurt, fructe, băuturi dulci neacidulate).
  • Fiți calmă, echilibrată și nu vă agitați pentru că, dacă începeți travaliul cu bine, aveți mari șanse să îl terminați la fel. Vă ajută să aveți pe cineva alături (soțul, mama, prieteni), care să transmită încredere.
  • Concentrați-vă atenția asupra unor gânduri sau imagini liniștitoare, inspirați profund în timp ce numărați până la patru și expirați lent pe gură în timp ce numărați până la șase. Schimbați poziția, plimbați-vă, puteți chiar urca și cobor câteva scări, pentru ca toate acestea ajută la coborârea bebelușului și la scurtarea travaliului. Poziția culcată poate accentua durerea contracțiilor și încetini travaliul.
  • Veți observa la un moment dat că aceste contracții devin mai dureroase. Dacă se repetă la intervale de 5-6 minute, durează 1 minut și sunt instalate de aproximativ 1 oră (regula 511), fiți sigură că este momentul să anunțați medicul și să porniți spre spital.

Sursă