Preoţii au câştigat de Bobotează între 2.000 şi 6.000 de euro de la enoriaşi

Preoţii au câştigat de Bobotează între 2.000 şi 6.000 de euro, în funcţie de parohiile pe care le păstoresc.

O regulă nescrisă îi obligă pe enoriaşi să îi răsplătească pe preoţi şi pe dascăli după ce le sunt sfinţite casele.

Timp de câteva zile, de pe 1 ianuarie şi până de Bobotează, preoţii din întreaga ţară, conform tradiţiei şi canoanelor bisericeşti, trebuie să meargă la fiecare familie din parohia pe care o păstoresc.

De fiecare dată, enoriaşii care îi primesc în case se simt obligaţi să îi răsplătească cu diverse sume de bani despre care sunt convinşi că vor ajunge în vistieriile bisericilor la care se roagă.

Mii de euro fără chitanţă pentru preoţi de Bobotează

Un preot a dezvăluit, sub protecţia anonimatului, pentru jurnaliştii de la ziarulprofit.ro, că munca este una dificilă de Bobotează.

Preoţii şi dascălii trebuie să meargă, din casă în casă, prin frig, însă recompensa este pe măsură.

Potrivit preotului, cu puţin noroc, slujitorii Bisericii pot strânge în 2-3 zile sume care sunt cuprinse între 2.000 şi chiar 6.000 de euro, în funcţie de parohie.

Cei mai mulţi bani vin, cum era de aşteptat, în mediul urban, acolo unde comunităţile de enoriaşi sunt mult mai mari şi cu o situaţie financiară mai bună.

„Nu fac nimic ilegal, doar respect o tradiţie, iar oamenii se bucură să mă vadă şi cred că înţeleg că nu este uşor să baţi kilometri pe la casele lor pe frig, pe zăpadă. Preoţii nu cer nimic, oamenii ne dau cât îi lasă inima. Cei cu nume de sfânt dau mai mult, alţii ne dau şi carne, cârnaţi sau sticle cu băutură. Încă nu am facut un calcul exact, dar în ziua de Sfântul Vasile şi de Bobotează cred că am strâns undeva la 3.500 de euro”, a declarat preotul sub protecţia anonimatului.

Potrivit legislaţiei, aceste sume de bani sunt pirmite sub titlu de donaţie, iar venutirle astfel contabilizate nu sunt supuse impozitului pe venit.

Articol preluat de pe Observator.tv