Ouă ochiuri fără prăjeală da pot fi și sănătoase

„Ouă ochiuri fără prăjeală. Când vine vorba de siluetă, toată lumea evită oul ochi, nu pentru că n-ar fi delicios și sățios, ci pentru că este prăjit în ulei. Ei bine, voi desființa mitul conform căruia nu poți găti oul decât cu ulei!

Biochimia ne spune că proteinele se coagulează prin căldură și devin albe și ferme (vezi albușul de ou), de unde înainte erau translucide și gelatinoase. Chiar și la restaurant primești ouă ochiuri arse pe margini de atâta prăjit în ulei, dar care au gălbenușul crud, încă acoperit de albuș neîntărit. Alții iau cu lingura uleiul fierbinte din tigaie și îl toarnă peste gălbenuș, doar-doar vor obține oul gătit perfect: cu albușul complet coagulat și gălbenușul cremos.

Știți care e secretul? CAPACUL!!! Se pune un strop de ulei, se sparg ouăle și se acoperă tigaia cu capac. Se lasă 1-2 min la foc mic și….ta-daaaaaa: ridici capacul și ai ochiurile perfecte, fără ulei! Rumenite pe fund, nelipite de cratiță, cu gălbenușul moale și, cel mai important, cu nici 200cal. Aburii de aer cald gătesc oul, nu uleiul. Reușita e garantată, gustul e delicios iar silueta e salvată”, a scris Mihaela Bilic, recent, pe contul de Instagram.

Sursa