Ouă contaminate cu INSECTICID au ajuns în consum. Autorităţile au anunţat târziu situaţia
Cel puţin 102.480 de ouă contaminate cu Fipronil, de la ferma avicolă din Drăgăneşti Vlaşca, judeţul Teleorman, au ajuns în consum, spun reprezentanţii ANSVSA, care adaugă că populaţia ar fi trebuit să fie informată din decembrie despre acest caz, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor au declarat, joi, pentru corespondentul MEDIAFAX, că nu exclud posibilitatea ca ouă contaminate să fi ajuns pe piaţă şi înainte de efectuarea controlului tematic, iar cifra pe care ei o consideră certă în acest sens este de 102.480 de ouă contaminate ajunse pe mesele oamenilor.
„Pe 22 noiembrie au prelevat probe, pe 6 decembrie a venit buletinul de analize care a relevat faptul că există Fipronil în ouă. Această fermă nu avea niciun istoric. Şi se controlează în cadrul programului toate fermele, dar ordinea lor este dată de o analiză de risc. Istoricul acestei ferme era curat până acum. De asta au şi durat mai mult analizele. Au fost 102.480 de ouă contaminate care au ajuns pe piaţă. Nu avem de unde să ştim dacă nu au ajuns pe piaţă şi înainte ouă contaminate”, a spus Rareş Hăbescu, purtătorul de cuvânt al ANSVSA.
În prezent, la ferma din Drăgăneşti Vlaşca se derulează o anchetă a celor de la ANSVSA şi a celor de la DSVSA Teleorman, prin care se urmăreşte identificarea modului în care Fipronilul a ajuns să fie folosit la respectiva unitate de producţie.
Reprezentanţii DSVSA Teleorman nu au putut fi contactaţi pentru un punct de vedere referitor la acest caz şi pentru a explica de ce nu au informat populaţia despre contaminarea ouălelor cu Fipronil.
În urma unui control tematic efectuat în luna noiembrie 2018, la ferma avicolă din Drăgăneşti Vlaşca, s-a descoperit peste 4,2 milioane de ouă contaminate cu un insecticid interzis.
Ferma a fost pusă sub sechestru de DSVSA Teleorman.
Fipronilul este un insecticid cu spectru larg, interzis în Uniunea Europeană la animale destinate consumului uman, din cauza riscului foarte crescut pentru om de a suferi diverse forme de toxiinfecţie alimentară.
Surse neoficiale din cadrul fermei susţin că substanţa s-ar fi utilizat pentru îndepărtarea păduchilor la găini, fără să se anticipeze consecinţele.