Oțetul și lămâia – 2 ingrediente acide care ajută digestia și ficatul

Chiropracticianul Eric Berg recomandă celor care vor să-și îmbunătățească funcția digestiei și ficatului să consume oțet cu suc de lămâie.

Fiecare dintre aceste ingrediente are beneficiile sale proprii, însă atunci când le combinăm obținem o licoare mult mai potență din punct de vedere terapeutic.

Oțetul este benefic sănătății atâta timp cât este un produs natural, fără aditivi. Citiți eticheta atunci când cumpărați oțet. Evitați mărcile care au aditivi sau pesticide. Pe lista de ingrediente trebuie să fie doar cidru de mere, apă și eventual miere.

Compusul principal din oțet, căruia îi sunt atribuite efectele curative, este acidul acetic. Cum anume ajută acidul acetic ficatul? Prin faptul că mărește sensibilitatea la insulină previne stocarea grăsimii în ficat.

Orice compus sau aliment care reduce insulinorezistența împiedică depunerea de grăsime în țesutul hepatic. Când insulina scade, scade și grăsimea din ficat. Oțetul este recomandat diabeticilor tocmai pentru că ajută la stabilizarea zahărului din sânge.

Un alt beneficiu important al oțetului este accelerează procesele digestive. Consumul de oțet stimulează eliberarea bilei din ficat și a enzimelor pancreatice.

Acidul citric din lămâie previne formarea cristalelor dureroase și a pietrelor la rinichi din oxalați.

Lămâia mai are un beneficiu pentru ficat: reduce inflamația care poate duce la leziuni hepatice, mai ales în steatoza hepatică.

Oțetul și sucul de lămâie pot fi folosite separat sau amestecate în dressing-urile pentru salate. Dr. Berg dezvăluie rețeta pe care o folosește personal:

  • 60 ml de suc de lămâie
  • 2 linguri de oțet de mere
  • 450 ml de apă

Amestecați toate aceste ingrediente și beți lichidul după ultima masă a zilei, în jurul orei 18:00 – 19:00. O altă sugestie este să beți câte un păhărel după fiecare masă.

Această licoare nu stimulează doar digestia și ficatul, ci și scăderea în greutate. Este o băutură excelentă pentru slăbit.

Sursa