Ofilirea vasculara a ardeilor

OFILIREA VASCULARA A ARDEILOR

Ofilirea vasculara a ardeilor produce pagube mari atat la culturile de camp, cat si la cele din sere/solarii, fiind favorizata de temperatura mai ridicata a solului si aport foarte scazut de apa. Boala este cauzata de ciuperca  Fusarium oxysporum f.sp. capsici.

Simptomele bolii

De obicei, atacul apare incepand cu faza de inflorire-fructificare a plantelor si se manifesta prin ofilirea rapida a frunzelor bazale, care este insotita de o usoara cloroza a marginilor si a spatiilor dintre nervuri.

In primele zile dupa debutul ofilirii, plantele atacate isi revin in timpul noptii, insa ziua, cand insolatia este puternica, ofilirea se intensifica si in cele din urma devine ireversibila.

Infectia porneste de la nivelul radacinilor atat prin penetrarea directa cat mai ales prin ranile provocate de nematozi, insecte, operatiuni tehnologice (plantare, prasire) si se manifesta printr-o colorare in brun-inchis a tesuturilor, colorare ce se poate extinde pe radacina si la baza tulpinii unde se observa zone brune-negricioase, care inconjoara deseori tulpina de jur-imprejur.

Tesuturile afectate putrezesc repede in conditii favorabile (2 saptamani), provocand vestejirea rapida a plantei.

La un control atent, se constata ca o mare  parte din radacini sunt brunificate, iar in stadiul mai avansat, chiar putrezite. Talia si fructificarea plantelor bolnave sunt mult mai reduse in comparatie cu cea a plantelor sanatoase.

Conditii de aparitie a bolii

Aparitia ofilirii vasculare la ardei este favorizata de:

  • temperaturi ridicate, 27-28 grade C
  • umiditate scazuta a solului
  • pH-ul solului de 5-5,6 (usor acid)
  • leziuni sau „vatamari” ale plantei, ce apar fie in timpul plantarii, fie din cauza diversilor daunatori din sol (nematozi, coropisnite, cartite).

Masuri de prevenire si combatere

  • plantarea ardeiului in terenuri usoare, bine si constant alimentate cu apa, deoarece orice variatie brusca a umiditatii solului creeaza conditii favorabile ruperii perisorilor absorbanti, prin ranile carora ciuperca patrunde usor;
  • in perioada de vegetatie se vor scoate plantele atacate pentru a preveni sporularea ciupercii (sporulare care are loc dupa moartea plantei);
  • in conditii de camp se va respecta un asolament de 4-5 ani;
  • cultivarea unor hibrizi rezistenti la aceasta boala.

Tratamentele chimice pentru combaterea fuzariozei la ardei se incep inca de la plantare, aplicand prin udare solutie de fungicid la fiecare planta si apoi prin sistemul de irigare prin picurare odata cu apa.

Fungicide eficienteBeltanol
Topsin impreuna cu Pikalin (ingrasamant pe baza de fosfit de potasiu cu efect fungistatic).

Preluat: https://www.marcoser.ro/