Mărarul-un antibiotic natural mai puţin cunoscut

Folosit cu precădere ca mirodenie, în scop culinar, mărarul are utilizări medicinale importante. Din cauza aromei sale distinctă, nu toate persoanele îl agreează.

Dacă oamenii ar şti că această verdeaţă are proprietăți antibiotice naturale, cu siguranță l-ar consuma mai des.

Ce proprietăți are mărarul

În medicina indiană, semințele de mărar sunt folosite ca diuretic, carminativ şi stomahic. Acestea conţin cumarine, flavonoide, acizi fenolici și steroizi.

Mărarul însuşi este extrem de bogat în nutrienți. Are efecte bune împotriva gazelor intestinale excesive şi stimulează imunitatea. Mai mult decât atât, are proprietăți antibiotice naturale.

Majoritatea beneficiilor sale se datorează
conţinutului de monoterpeni, minerale, aminoacizi şi flavonoide. Potrivit USDA („National Nutrient Database”), mărarul este o sursă foarte bună de vitaminele A şi C.

Mărarul combate specii de bacterii puternice

Oamenii de ştiinţă au testat în repetate rânduri mărarul ca agent antimicrobian. Studiile au arătat că acesta are capacitatea de a combate tulpini de bacterii puternice, precum Stafilococul auriu.

Totodată, mărarul luptă împotriva unui patogen care produce o boală periculoasă la grâu şi orz.

Un studiu din 2009 a raportat că extractele din semințe de mărar şi schinduf au o activitate antibacteriană semnificativă împotriva tuturor bacteriilor testate, mai puţin împotriva bacteriei Klebsiella pneumoniae şi Pseudomonas aeruginosa.

Aceste rezultate oferă motive întemeiate pentru utilizarea mărarului şi a seminţelor de mărar ca remedii naturale. Prin izolarea şi purificarea compuşilor săi bioactivi, cercetătorii ar putea dezvolta agenţi antibacterieni eficienți.

Un studiu din 2005 a arătat că anumiți compuşi izolați din mărar au combătut cu succes un panou de microbacterii creştere rapidă.

Mai târziu, în 2007, uleiurile esențiale de mărar şi de mentă au potențat activitatea antibacteriană a unui antibiotic (Nitrofurantoină) folosit împotriva unor bacterii precum E.coli şi Salmonella. Efectul mărarului a fost monoterpenilor.

În alte studii, extractele de mărar au distrus tulpini de mucegai şi fungi, inclusiv Candida albicanis.

Datorită faptului că inhibă creşterea şi dezvoltarea bacteriilor, precum Stafilococul auriu, Streptococul şi E.coli, mărarul poate fi folosit ca şi conservant.

Când compuşii săi au fost adăugați în insecticide, au mărit eficiența acestora.

Consumul de mărar are și alte beneficii, precum atenuarea crampelor menstruale, a colicilor şi flatulenței la copiii mici, combaterea stărilor depresive. Mestecarea seminţelor de mărar împrospătează respiraţia.

Mărarul este contraindicat în cantităţi mari persoanelor care suferă de inflamații ale rinichilo, probleme de ficat şi femeilor însărcinate.

Sursa