Maceratul de tuia reduce umflăturile genunchiului afectat de gonartroză
Tuia (Thujs occidentalis), cunoscut și sub numele de „Arborele vieții”, este un arbust cu proprietăți tămăduitoare deosebite. Este utilizat cu succes mai cu seamă în durerile reumatice și articulare.
În scop medicinal se folosesc atât frunzele, cât și fructele sale, bogate în rășini binefăcătoare.
Tuia în medicina tradițională
Indienii sunt cei care au descoperit pentru prima dată proprietățile terapeutice ale acestui arbust, în timpul unei expediții prin secolul al 16-lea.
Aceștia foloseau o specie de tuia japoneză – „Thuja Orientalis” pentru afecțiunile pielii și afecțiunile oaselor. Zdrobeau frunzele și le aplicau pe răni. Iar seva arbustului o aplicau sub forma unei comprese pentru calmarea durerilor de oase.
Pe acea vreme, tuia era utilizat cu succes și în tratamentul slăbiciunii cauzate de scorbut.
Utilizările sale în medicina tradițională sunt însă mult mai diverse, de la afecțiuni respiratorii (catar bronșic) și urinare (cistită, enurezis), până la afecțiunile pielii (psoriazis), afecțiuni ginecologice (carcinom uterin, amenoree) și reumatismale.
Astăzi este folosit împreună cu alte plante imunomodulatoare (precum Echinaceea) în tratamentul infecțiilor respiratorii și ca adjuvant al tratamentului antibiotic în bronșită, angină, faringită, otită medie și sinuzită.
Macerat de tuia pentru gonartroză – rețetă
În medicina monahală există o rețetă de macerat de tuia care poate fi util în gonartroză.
Se ia o sticlă de 1 litru și se umple pe jumătate cu fructe de tuia. Se completează până sus cu sare mare și se toarnă alcool de 60 de grade.
Se lasă un spațiu liber de 1 cm. sub gura sticlei. Se pune capacul, se închide ermetic și se agită sticla pentru omogenizarea ingredientelor.
Fructele de tuia se lasă la macerat în alcool și sare vreme de 1 lună. Sticla trebuie ținută în acest interval într-un loc rece, ferit de lumină.
Trebuie să agitați sticla zilnic, pentru a ajuta la extragerea principiilor active din tuia în alcool.
După cele 30 de zile, se strecoară alcoolul, iar maceratul obținut se păstrează în sticle închise la culoare. Acestea trebuie păstrate într-un loc răcoros și întunecos.
maceratul de tuia (încălzit și el puțin în prealabil). Se aplică pe genunchiul afectat, care se înfășoară apoi cu un fular gros. Compresa se lasă să acționeze câteva ore, păstrând căldura la nivelul genunchiului.
Tratamentul cu macerat de tuia se poate folosi ori de câte ori apar dureri sau disconfort din cauza gonartrozei.
Pentru tratarea rănilor și ameliorarea durerilor reumatice se poate folosi de asemenea tinctura sau unguentul de tuia. Aceste produse se pot procura de la magazinele naturiste.
Sursa: https://lataifas.ro