Lipsa vitaminei D te face sa te simti rau si obosit: 9 semne de recunoscut

La sfarsitul iernii sau din cauza expunerii insuficiente la soare, multi oameni sunt susceptibili la deficienta de vitamina D. Iata 9 simptome la care ar trebui sa fii atent.

1. Dureri musculare si slabiciune
Atunci cand organismul nu consuma suficienta vitamina D, aceasta are anumite repercusiuni asupra metabolismului. Printre aceste inconveniente, muschii nu sunt crutati, deoarece conform unui studiu francez, poate aparea o scadere neobisnuita a masei si fortei musculare, cunoscuta sub numele de sarcopenie.

2. Tulburari osoase
Daca observati fragilitate osoasa, pierderea fortei, dureri semnificative articulare sau chiar fracturi recurente, aceasta poate indica o deficienta de vitamina D. La copii, aceasta poate fi o sursa de rahitism, o afectiune care provoaca intarzieri in dezvoltare si crestere, precum si somn- probleme conexe.

3. Dificultati de respiratie
Potrivit OMS, o cura de vitamina D poate fi benefica in contracararea complicatiilor bolilor respiratorii, in special la copiii mici. Rolul sau imunomodulator ar intari imunitatea prin „reglarea exprimarii si secretiei de peptide antimicrobiene”, stimuland astfel apararea mucoasei. O deficienta ar avea asadar un impact negativ asupra sistemului imunitar, precizeaza Organizatia.

4. Piele uscata
Daca suferiti de piele uscata in ciuda hidratarii regulate, aceasta poate fi legata de o deficienta de vitamina D. Aceasta este produsa in principal prin expunerea la soare, dar se gaseste si in anumite alimente, care pot fi benefice pentru a le incorpora in dieta dumneavoastra. Acestea includ peste gras, ciuperci, ciocolata neagra (cel putin 40% cacao) sau galbenus de ou.

5. Depresie
Lipsa luminii solare sau o deficienta legata de dieta va poate afecta nivelul de vitamina D si, de asemenea, va poate influenta starea de spirit.

6. Crampe
Lipsa vitaminei D este uneori asociata cu crampe dureroase, dupa cum a explicat dr. Paul Dupont, medic dermatolog. Rigiditatea si durerea pot aparea apoi la trezire, provocand disconfort dureros pentru persoana care sufera de aceasta.

7. Dureri de spate
Potrivit unui studiu, un aport insuficient de vitamina D ar putea explica durerile de spate resimtite de unele persoane, in special de femeile cu varsta de 65 de ani si peste. Cercetatorii sugereaza ca o deficienta ar dubla riscul ca femeile sa sufere de dureri de spate moderate sau severe.

8. Caderea parului
Cercetatorii banuiesc ca vitamina D intervine in stimularea foliculilor de par, ceea ce ar ajuta la mentinerea sanatatii bune a parului.
In cazul unei deficiente, ar fi deci posibil sa suferiti de caderea parului, mai ales iarna cand expunerea la soare este redusa.

9. Oboseala mare
Vitamina D este cea care ofera organismului un plus de energie pentru a incepe ziua cu multa energie . Atunci cand organismului ii lipseste, rezultatul este oboseala extrema, demotivarea si pierderea de energie care va afecteaza negativ obiceiurile zilnice si va imping la amanare!

Sursa