Limonadă de cimbru – combate bacteriile și îmbătrânirea celulelor corpului

Cimbrul este mai mult decât o mirodenie presărată în mâncăruri. Plantele aromate și condimentele sunt folosite de mii de ani ca și conservanți, datorită capacității lor de a proteja alimentele de contaminarea cu microbi.

În medicina populară, cimbrul este asociat cu tratarea afecțiunilor respiratorii: tuse, bronșită, congestie în piept.

Această plantă are un profil nutrițional bogat. Conține cantități importante de vitamina C, vitamina A și fier, precum și mangan, cupru și fibre alimentare. Cercetătorii au descoperit recent că uleiurile volatile din cimbru (timol, carvacol, broneo și geranol) au proprietăți terapeutice excepționale.

Timolul este principalul compus din uleiurile volatile ale cimbrului care protejează membranele celulelor și alte structuri celulare și întârzie îmbătrânirea celulelor creierului. Acesta crește îndeosebi cantitatea unui acid gras Omega-3 numit DHA (acid docosahexaenoic) din creier, rinichi și membranele celulare ale inimii.

Timolul conține diferiți antioxidanți: apigenină, luteolină, timonină și naringenină. În combinație cu manganul din cimbru, aceste flavonoide protejează organismul de daunele radicalilor liberi.

Compușii volatili din cimbru au o acțiune antimicrobiană puternică împotriva bacteriilor și fungilor de tipul stafilococului auriu, E. coli, Bacilus subtilis și Shigella sonnei.

Limonadă cu cimbru – rețetă

Putem numi această băutură o infuzie la rece din cimbru și lămâie, îndulcită cu miere. Probabil că vă imaginați deja gustul deosebit al acestei limonade. Aroma puternică a cimbrului se asortează foarte bine cu lămâia.

Ingrediente

  • 4 căni de apă
  • 6 lămâi
  • 4-6 crenguțe de cimbru verde sau uscat
  • miere după gust

Preparare

Puneți 1 cană cu apă într-o cratiță pe foc mic. Adăugați cimbrul și așteptați să dea în clocot. Stingeți focul și acoperiți vasul. Lăsați cimbrul la infuzat câteva minute, apoi strecurați ceaiul.

Stoarceți cele 6 lămâi într-o carafă. Trebuie să obțineți circa 1 cană de suc. După ce s-a răcorit ceaiul, turnați-l în carafă și adăugați restul de apă rece (3 căni). Îndulciți cu miere după gust. amestecați bine până când mierea se dizolvă.

Puneți limonada în frigider și lăsați-o să stea cel puțin o oră înainte de a o servi. Această limonadă poate fi servită și cu puțin alcool.

Sursa