Leacuri din frunze de căpşuni
Căpşunile sunt fructe cu beneficii impresionante asupra organismului. Au efecte alcalinizante asupra sângelui. Întăresc imunitatea, scad acidul uric şi măresc aportul de săruri minerale în corp.
Însă nu numai fructul în sine poate fi consumat şi folosit în sprijinul sănătății, ci și codițele, şi frunzele. Chiar şi rădăcina plantei.
Frunzele de căpşun – proprietăţi şi beneficii
E păcat să pierdem din vedere utilitatea frunzelor de căpşuni. Acestea pot fi preparate şi administrate sub formă de ceai.
La fel ca fructele, frunzele căpşunului sunt bogate în vitamina C, flavonoide şi minerale. Sunt înzestrate cu numeroase proprietăți:
- antiinfecțioase
- dezinfectante
- diuretice
- antiinflamatoare
- anti-reumatice
- o astringente
- sedative
În ce boli ajută frunzele de căpşun
O recenzie din anul 2016 a arătat că frunzele fructelor de pădure (căpșuni, afine, coacăze) au valoare nutrițională și medicinală deopotrivă.
Sunt bogate în compuși antioxidanți și substanțe cu efecte antiinflamatoare. Ceaiul obţinut din frunzele acestor fructe susțin buna funcţionare a organismului.
În ceea ce priveşte frunzele de căpşun, un articol publicat în 2014 în ,,Journal of Agricultural and Food Chemistry” a arătat că acestea au efecte protectoare împotriva microbilor.
La fel ca frunzele de zmeur, frunzele de căpşuni pot fi utilizate cu succes în diaree, datorită conţinutului bogat în taninuri și a proprietăților astringente.
Sunt recomandate de asemenea în inflamații hepatice, biliare şi renale.
Infuzia de frunze de căpşun poate fi folosită în următoarele afecțiuni:
- gută
- reumatism
- astenie
- paraziţi intestinali
- bacterii intestinale
- o constipaţie, diaree
- hemoroizi
- hipertensiune arterială
- herpes
Infuzia se prepară dintr-o lingură de frunze uscate şi 1 cană cu apă fierbinte. Se lasă 5 minute la infuzat, apoi se filtrează. Se pot consuma câte 2 căni pe zi.
Leacuri din frunze de căpşun
În caz de diaree sau infecții intestinale, se recomandă infuzia combinată, câte 2-4 căni pe zi. Este indicat ca administrarea infuziei să se facă imediat după apariția diareei.
Aceeaşi infuzie combinată esterecomandată și în cistită și urinare cu sânge. Se consumă câte 500 ml sau până la 1 litru pe zi.
Pentru răceală și febră, se va lua câte 4 linguriţă de pulbere de frunze de căpşun, odată la 2 ore.
Frunzele căpşunului au efecte protectoare asupra articulațiilor. Pot fi utile şi în reumatism. În acest caz, se va utiliza infuzia combinată.
Decoctul din rădăcini de căpşuni ajută în cistită şi inflamația căilor urinare. Rădăcinile se fierb timp de 5 minute.
Decoctul din frunze poate fi util în afecțiunile ficatului şi rinichilor. Se folosesc 20 de grame de frunze uscate la 1 litru de apă. Se fierb timp de 10 minute. Se poate consuma până la 1 litru de ceai de frunze de căpșun pe zi.
Gargara cu ceai de frunze de căpşun poate fi utilizată în caz de tuse, datorită acțiunii expectorante.
Frunzele şi rădăcina de căpşun se pot administra şi sub formă de pulbere, din planta uscată şi măcinată prin râșnița electrică de cafea. Se recomandă câte 2-4 linguriţe pe zi, cu 2 pahar de apă.
Frunzele de căpşun se recoltează după apariţia fructelor. Se usucă într-un loc aerisit, ferit de lumina soarelui. Se păstrează apoi în pungi de hârtie.