Ceaiuri Medicinale Ceaiul de CIUBOȚICA-CUCULUI curăță SÂNGELE și liniștește INIMA Ceaiul de CIUBOȚICA-CUCULUI curăță SÂNGELE și liniștește INIMA

Ciuboțica-cucului (Primula officinalis) crește în flora spontană din țara noastră, putând fi admirată mai ales în zonele de deal, luncă și munte. Florile ei aurii care încântă privirea și înmiresmează pășunile apar la începutul lunii mai.

Nu doar florile, ci și frunzele și rădăcinile acestei plante conțin substanțe cu un potențial terapeutic: saponozide triterpenice, glicozide și flavonozide. Acești compuși au proprietăți toniceasupra inimii, sedative nervoase și depurative la nivelul sângelui.

Frunzele de culeg în timpul înfloririi, iar rădăcina se recoltează la începutul primăverii sau la finele toamnei (se folosesc mănuși).

Terapeuta austriacă Maria Treben scrie în cărțile sale despre efectele sedative ale acestei plante asupra nervilor și inimii. Are o acțiune calmantă inclusiv asupra durerilor reumatice.

Din ciuboțica-cucului și pătrunjel se poate obține un vin tonic pentru inimă și circulație, iar din asocierea acesteia cu alte plante sedative se poate prepara un ceai cu efecte calmante.

Profesorul universitar Constantin Milică recomandă vinul de ciuboțica-cucului în crizele de inimă. Utilizarea acestei plante este eficientă și în:

– cardiopatie ischemică

– inflamarea mușchiului inimii (miocardită)

– detoxifierea corpului

În toate aceste cazuri, se pot bea câte 2-3 căni de infuzie sau decoct (fiertură) din rădăcini pe zi.

Infuzia de ciuboțica-cucului liniștește inima persoanelor cu tensiunea arterială crescută, având efecte calmante și în caz de tahicardie. Planta întărește inima și reduce riscul unui atac de cord.

Această plantă este cu atât mai folositoare pentru sănătatea noastră, cu cât ajută la purificarea sângelui de toxinele acumulate în perioada iernii, din alimentele bogate în grăsimi și a preparatelor din carne.

Contraindicații și precauții

Ciuboțica-cucului este contraindicată persoanele care se știu alergice la aspirină, femeilor însărcinate și celor care iau anticoagulante sau au suferit o intervenție chirurgicală.

Preluat: https://lataifas.ro/