Guta: 8 alimente care o pot provoca

Guta este o afecțiune foarte neplăcută și periculoasă care apare atunci când nivelul de acid uric este ridicat. Aflați ce alimente pot contribui la acest lucru.

Guta este o inflamație dureroasă a articulațiilor cauzată de acumularea de acid uric. Poate afecta picioarele, genunchii și gleznele, dar cel mai frecvent degetul mare. Episoadele de gută pot dura câteva luni. Bărbații în vârstă și persoanele obeze prezintă cel mai mare risc.

Iată 8 alimente care provoacă gută.

Fructe de mare

Ceea ce unii numesc „cocktailuri cu fructe de mare” poate fi foarte nesănătos pentru cei cu gută. Acest lucru se datorează faptului că fructele de mare conțin o substanță numită purină, pe care corpul dvs, o transformă în acid uric.

Dacă nu aveți gută, vă puteți permite să mâncați anumite tipuri de fructe de mare, dar nu exagerați.

Hering

Heringul, spre deosebire de acele tipuri de pești care pot fi consumate în cantități mici, este strict interzis pentru gută. Prin urmare, trebuie să fie complet exclus din meniul dvs. La fel, evitați hamsiile și tonul.

La celălalt capăt al spectrului, crabii, homarii și creveții sunt relativ siguri. Cu alte cuvinte, nu folosiți în exces, dar nu eliminați complet din dieta dvs. fructele de mare și peștele.

Bere

Experții au arătat că berea dublează riscul de a face gută la cei predispuși la această boală. Acest lucru este valabil în principal din două motive: în primul rând, berea crește nivelul de acid uric din organism și, în al doilea rând, împiedică corpul dumneavoastră să elimine cu ușurință purina.

Vinul este cea mai bună opțiune, dar nu în exces. Un pahar de vin cu cină va fi bine, deși mulți medici interzic strict alcoolul dacă aveți gută.

Carne roșie

Carnea roșie are un conținut ridicat de purină, pe lângă alte substanțe chimice care pot crește nivelul colesterolului și pot determina creșterea în greutate. Este mai bine să mâncați carne albă ( pui sau pește ) și, uneori, puțină carne roșie.

Carne de curcan

Alături de gâscă, curcanul este bogat în purine, deci este cel mai bine evitat dacă aveți gută. Cei predispuși la boală ar trebui să reducă la minimum consumul de păsări și vânat de fermă. Opțiunile „mai sigure” sunt puiul și rața, carnea de picior fiind preferată în locul pieptului.

Băuturi îndulcite

Evitați băuturile care conțin sirop de porumb sau fructoză, băuturile răcoritoare dietetice și sucurile îmbuteliate. Aceste băuturi conțin numeroși îndulcitori care determină creșterea producției de acid uric. Consumul zilnic de băuturi care conțin zahăr sau fructoză crește riscul general de gută la femei.

Sparanghel

Grupul de risc include, de asemenea, alimente bogate în purine, cum ar fi conopida, spanacul și ciupercile. Dacă vă plac, este posibil să nu doriți să renunțați la ele în totalitate, dar măcar să reduceți consumul lor. De asemenea, rețineți că o dietă vegetariană poate ajuta la eliminarea purinelor din organism.

Ficat

Ficatul se încadrează în categoria „strict interzis” împreună cu rinichii și pâinea dulce. Cu alte cuvinte, evitați să mâncați organe de la o vacă, miel sau alt animal similar. Aceste alimente nu sunt în niciun fel bune pentru sănătatea ta, darămite cele cu gută.

Ce poți mânca?

Există multă produse care pot ajuta la tratarea gutei și iată-le

  • Produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi
  • Carbohidrați complecși
  • Cafea
  • Fructe
  • Citrice

Bea 12-16 pahare de lichide pe zi, inclusiv apă, ceai, sucuri naturale și cafea sau orice lichid ( cu excepția băuturilor răcoritoare cu zahăr și alcoolului ) care favorizează circulația și excreția deșeurilor de urină.

Amintiți-vă, guta poate fi diagnosticată de simptomele dvs. sau prin găsirea unui nivel ridicat de acid uric în sânge. Dacă testul eșuează, lichidul sinoval va trebui analizat. Razele X pot fi utilizate atunci când este detectată gută cronică, dar nu și în cazuri ușoare sau acute.

Sursa