Fenomenul lui Raynaud: Când degetele de la mâini și de la picioare reci nu sunt doar o circulație slabă a sângelui

Dacă degetele de la mâini sau de la picioare devin palide și amorțite atunci când sunt expuse la frig, puteți presupune că aveți pur și simplu o circulație proastă a sângelui. Uneori, totuși, s-ar putea să observați că un deget devine aproape alb de frig sau capătă o nuanță albăstruie.

Dacă se întâmplă acest lucru, este foarte aprobabil să aveți așa – numit efect Raynaud, o exagerare a contracției normale a vaselor de sânge.

Efectul Raynaud: ceva mai mult decât o circulație slabă a sânegelui la extremități

Când ești expus la un nivel rece, corpul tău reacționează încercând să mențină temperatura corpului în care se află organele. Vasele de sânge de lângă suprafața pielii se strâng, redirecționând fluxul de sânge mai adânc în corp

Dacă aveți efectul Raynaund, acest proces este extrem și chiar și mici modificări ale temperaturii aerului pot provoca un episod, spune reumatologul Dr. Robert H. Shmerling, de la Harvand Health Publishing și Harvard Medical School.

„ Vremea rece este declanșatorul clasic al fenomenului Raynaud ”. Dar se poate întâmpla în orice moment al anului. De exemlu, când ieși dintr-o piscină încălzită, sau intri într-o clădire cu aer condiționat sau ajungi în secțiunea în aer liber a supermarketului, spune Dr. Shmerling.

Pe lângă mâini, Raynaud poate afecta și picioarele și, mai rar, nasul buzele și urechile. În timpul unui episod, arterele mici care alimentează degetele membrelor se contractă spasmodic, blocând fluxul de sânge bogat în oxigen către piele. Unele dintre aceste vase chiar se prăbușesc temporar, iar pielea devine palidă și rece, uneori estompând și luând o culoare albă strălucitoare.

Din punct de vedere tehnic, boala Raynaud este o problemă circulatorie, dar este diferită de ceea ce mulți oameni înțeleg prin circulație proastă a sângelui, spune dr. Shmerling.

Circulație proastă a sângelui sau efect Raynaud? Care sunt diferențele:

  • Circulația restricționată sau slabă afectează de obicei persoanele în vârstă ale căror artere se îngustează din cauza aterosclerozei, care este adesea cauzată de colesterolului crescut, hipertensiunea arterială și fumatul.
  • În schimb, boala Raynaud afectează de obicei persoanele tinere ( mai ales femei ) fără aceste probleme, iar disfuncția circulatoarie este în general temporară și complet reversibilă.

Aceasta este o imagine a mâinii unei femei în care degetele ei devin albe și învinețite din cauza bolii Reynaud. Vasele de sânge se strâng, ceea ce face ca sângele să scadă trei degete și să se inunde înapoi în al patrulea deget. Acest deget devine negru din cauza vânătăilor.

Efectul Raynaud: prevenire și tratament

Cel mai bun tratament pentru această afecțiune este, în primul rând, prevenirea episoadelor. Puteți realiza acest lucru în principal evitând expunerea bruscă sau neprotejată ( fără multe haine ) la temperaturi scăzute. Alte sfaturi includ încălzirea mașinii iarna înainte de a intra și folosirea mănușilor chiar și pe culoarele reci din supermarketuri.

În general, cel mai bine este evitați comportamentele și medicamentele care provoacă contractarea vaselor de sânge. Aceasta include să nu fumați sau să luați anumite medicamente, cum ar fi fenilefrina, pseudoefedrina și ergotamina. Aceste substanțe se găsesc în mod obișnuit în medicamentele pentru răceli, alergii și migrene. Stresul emoțional poate declanșa, de asemenea, un episod Raynaud, așa că despre tehnici care pot ajuta la reducerea stresului.

Dacă este necesar, medicul dumneavoastră vă poate prescrie un medicament care relaxează vasele de sânge, de obicei un blocant al canalelor de calciu.

Încălzește rapid zonele afectate

Odată ce un episod a început, este să încălziți extremitățile afectate cât mai curând posibil. O soluție este să vă puneți mâinile sub jet de apă fierbinte. Când vasele de sânge se relaxează în sfârșit și fluxul sanguin revine, pielea devine fierbinte și roșie. Apoi, degetele de la mâini sau de la picioare pot simți ca și cum ar pulsa sau furnică.

Ce altceva este important de știut despre fenomenul Raynaud

Unii oameni cu boala Raynaud au alte probleme de sănătate, de obicei tulburări ale țesutului conjunctiv, cum ar fi scleroderma sau lupusul. Medicul dumneavoastră poate determina acest lucru făcând un examen fizic, întrebându-vă despre simptomele dumneavoastră și făcând câteva analize de sânge. Dar de cele mai multe ori, nu există nicio problemă medicală de bază.

Sursa