Fasolea Albă Detoxifică Organismul și Luptă Împotriva Depozitelor de Grăsime

Considerată de cei mai mulți un aliment modest, fasolea albă este o sursă inepuizabilă de substanțe nutritive și fibre, fapt care o transformă într-un aliment important în vederea îmbunătățirii stării de sănătate.

Antioxidanții din boabele de fasole luptă eficient împotriva apariției multor boli cronice și degenerative, în anumite forme de cancer, tromboză, ateroscleroză, artrită, boli cardiovasculare, probleme ale sistemului imunitar, demență și boala Alzheimer.

Avantajele consumului de fasole albă

Bogată în antioxidanți, fasolea reprezintă, totodată, o sursă bună de proteine, riboflavină și niacină, fiind una dintre cele mai concentrate surse alimentare de molibden, utilizat la fabricarea și la activarea enzimelor cu rol detoxifiant (adelhid oxidază și sulfit oxidază).

Conține un nivel însemnat de fibre solubile și insolubile, carbohidrați și are un indice glicemic scăzut.

Printre avantajele consumului de fasole albă se numără reglarea depozitelor de grăsime din organism, grație inhibitorilor de alfa-amilază, în timp ce magneziul, un mineral prezent în fasole, menține o stare optimă de sănătate.

Sursă generoasă de fibre insolubile, fasolea ajută la curățarea colonului, prevenind, astfel, riscul de cancer la colon și rect.

Detoxifierea organismului cu fasole albă

Fiind una dintre cele mai concentrate surse alimentare de molibden (mineral), fasolea ajută la detoxifierea organismului. Adelhid oxidaza neutralizează acetaldehida, o componentă a fumului de tutun, marijuanei și a fumului de eșapament al automobilelor.

Pe de altă parte, enzimei mitocondriale sulfit oxidază îi revine rolul de a cataliza procesul de sulfoxidază, responsabil  de convertirea sulfiților (provoacă reacții adverse – dureri de cap, tensiune, migrene, astm) în sulfați, excretați în urină.

Fasolea are un indice glicemic scăzut

Produs alimentar cu un indice glicemic scăzut, fasolea nu declanșează modificări importante în nivelul zahărului din sânge, ținând, astfel, foamea sub control și prevenind schimbările de dispoziție. Mai mult decât atât, fasolea albă uscată este ideală pentru cei care suferă de diabet, fiind, în același timp, recomandată pentru scăderea risculului de apariție al bolilor cardiovasculare la adulți.

Pe lângă faptul că reprezintă un substitut sănătos pentru inimă, fasolea joacă un rol vital în sănătatea oaselor, datorită calciului și fosforului din compoziție, alături de sodiu, potasiul acționând pentru menținerea unei tensiuni arteriale sănătoase.

Fasolea albă luptă împotriva depozitelor de grăsime

Fasolea albă produce inhibitori alfa-amilază, care încetinesc absorbția glucidelor prin inhibarea enzimelor cu rol de descompunere al anumitor tipuri de amidon în zaharuri simple.

Ține la distanță bolile

Fasolea conține fitoestrogen, varianta vegetală de estrogen secretată de organismul uman, care reduce riscul de cancer mamar. Peptidele din fasolea uscată inhibă acțiunea virusului HIV, responsabil cu distrugerea celulelor sănătoase. Conținutul ridicat de magneziu joacă și el un rol important în susținerea potențialului electric al membranelor nervoase și musculare, diminuând stresul și prevenind problemele gastrointestinale.

Doza săptămânală recomandată

Sursă bună de fibre alimentare (solubile și insolubile), fasolea este inclusă atât în grupul legumelor, cât și în grupul ‘’cărnurilor’’ și alimentelor – boabe. Și cum conținutul bogat de substanțe nutritive o transformă într-un produs alimentar foarte sănătos, cele mai recente orientări dietetice recomandă consumul a 3 căni de fasole pe săptămână.

Poate fi consumată sub formă de mâncăruri, sub formă de pastă și în salate. Pentru a elimina efectul flatulenței, apa de fierbere va fi schimbată de 3 – 4 ori, tot cu apă fierbinte.

Sursa