Eucaliptul curcubeu, unul dintre cei mai frumoși arbori din lume: Scoarța sa este colorată în nuanțe de portocaliu, albastru și violet

Dintre toate speciile de arbori exotici care există, eucaliptul curcubeu (Eucalyptus deglupta), numit și „arborele de gumă din Mindanao”, este unica specie de eucalipt ce poate fi întâlnită în emisfera nordică. În plus, are o particularitate care îl deosebește de toate celelalte specii de arbori de pe planetă, și anume schimbarea culorii scoarței.

În fiecare anotimp, acești copaci își pierd scoarța veche, care are o culoare verzuie, dezvăluind un nou strat colorat în nuanțe de portocaliu, albastru, violet și apoi maro.

David Lee, profesor la Universitatea Internațională din Florida și autor al cărții „Nature’s Palette: The Science of Plant Color”, crede că acest proces de schimbare a culorii scoarței este o modalitate de a împiedica alte organisme să crească pe trunchiul copacului. Acest sistem de apărare ajută copacul să crească puternic.

Arborele, care poate ajunge la o înălțime de 75 m și la un diametru de până la 2,4 m, crește în mod obișnuit în pădurile tropicale din Filipine, Noua Guinee și Indonezia, unde lumina Soarelui și precipitațiile sunt abundente.

Cu toate acestea, acești arbori pot crește și în anumite părți din Statele Unite ale Americii. Arbori de Eucalyptus deglupta se găsesc și în Hawaii și în părțile sudice ale Californiei, Texasului și Floridei. Cu toate acestea, deoarece SUA nu este mediul nativ al copacului, arborii ating de obicei înălțimi de 30 – 35 de metri.

Printre oazele naturale ale pădurii tropicale, eucaliptul este adorat pentru frunzele sale luxuriante și culorile scoarței care seamănă cu un curcubeu. Koala preferă să culeagă frunzele, pentru a se hrăni cu ele, grație gustului lor dulce.

Eucalyptus deglupta oferă adăpost și hrană pentru o multitudine de specii, de la microorganismele care se hrănesc cu frunzele sale în descompunere, până la păsările care își fac cuib în ramurile sale înalte. Mai important, rădăcinile sale ajută la stabilizarea solului, prevenind eroziunea și menținând sănătatea bazinelor hidrografice.

Copacii sunt crescuți în special în plantații, unde sunt folosiți pentru fabricarea hârtiei.

În mod tradițional, copacii curcubeu au numeroase utilizări în medicina populară. Frunzele lor au efect antiseptic și au fost folosite pentru răni și în ceaiuri pentru tratarea astmului și a tusei. De asemenea, se spune că frunzele și copacul au caracteristica deosebit de utilă de a respinge țânțarii.

Sursă