Dureri în piept – atac de cord sau cardionevroză? 7 diferențe pentru a înțelege situația

Durerea de inimă este un simptom periculos care necesită îngrijiri medicale urgente. Dar se întâmplă ca un pacient să meargă ani de zile la doctor, să facă examinări nesfârșite și chiar să ia pastile pentru inimă și… nimic nu ajută! Durerea revine constant, iar medicii nu găsesc anomalii grave în funcționarea inimii. În acest caz, diagnosticul cel mai probabil este cardionevroza.

Cardionevroza sau durerea falsă a inimii este un atac de durere acută în zona inimii de absența lezării mușchiului inimii.

Pacientul se plânge de:

  • Dureri în piept
  • Presiune crescută
  • Puls rapid
  • Întreruperi în funcționarea inimii

Cum pot fi explicate aceste simptome? Motivul este o tulburare nevrotică, care duce la perturbarea sistemului nervos autonom. Reglează funcționarea organelor interne, iar eșecul acesteia duce la tensiunea fizică la nivelul muscular. Nu numai mușchii scheletici se tensionează, ci și mușchii netezi ai organelor interne și a vaselor de sânge, ceea ce provoacă spasm și durere. În ciuda manifestărilor destul de formidabile, cardionevroza nu este periculoasă pentru sănătate și viață.

Cardionevroza poate apărea la orice vârstă, cel mai adesea la locuitorii orașelor mari.

Cum se distingem carcionevroza de bolile de inimă?

Pentru un cardiolog cu experiență, sarcina nu este dificilă. Unele diferențe sunt vizibile pe baza rezultatelor conversației și examinării pacientului. Pentru a vă asigura și a exclude complet leziunile organice ale inimii, este necesar să se efectueze cercetări.

Care este diferența dintre cardionevroză și boli de inimă ?

Iată principalele semne care indică nevroza:

  • Vârsta fragedă a pacientului – boala cardiacă apare rar la vârsta de 20-40 de ani ( cu excepția defectelor congenitale și a pacienților cu risc: cu antecedente familiale, fumat, obezitate).
  • Nu există semne externe tipice ale unei boli de inimă: piele palidă, umflarea picioarelor, dificultăți de respirație și oboseală la cel mai mic efort fizic.
  • Diferența constă în senzațiile de durere – cu boala cardiacă ischemică și alte probleme ale inimii, există durere în partea din față a pieptului și poate radia către brațul stâng, gât și omoplat al maxilarului inferior. Durerea se intensifică din cauza activității fizice și a experiențelor. Personajul seamănă cu o senzație de arsură și o senzație de strângere în piept. Pacientul are dificultăți de respirație, devine palid și apare transpirație rece. Cardionevroza se caracterizează prin durere în repaus, care dispare imediat ce persoană este distrasă de ceva. Medicamentele nu ajută. Durerea este ascuțită, înjunghiată, durează de la câteva minute la câteva ore.
  • Creșteri de presiune – pulsul și presiunea în cardionevroză se schimbă foarte repede și apar din cauza eliberării de adrenalină și a fricii de un „atac de cord”. Dacă luați medicamente pentru tensiunea arterială, acestea mu o schimbă și pot duce la scăderea tensiunii arteriale.
  • Examinările efectuate ( teste, ECG, ultrasunete și monitorizarea Holter ) nu prezintă abateri de la normă – Inima e bine! Dar un pacient cu nevroză este gata să parcurgă mai departe pentru a obține „adevărul”.
  • Tratamentul prescris ( automedicația pe care pacientul a făcut-o ) nu ajută.

Cum se tratează cardionevroza?

Problema este în cap. Pacientul trebuie dă fie asigurat că inima este normală. Pentru a face acest lucru, medicul va prescrie examinările necesare și, pe baza rezultatelor acestora, va recomanda să contactați un psihoterapeut.

Cu cardionevroză, trebuie să înveți să faci față fricilor și gândurilor obsesive. Psihoterapia profesională va ajuta la identificarea și depășirea cauzelor anxietății.

Se prescrie și tratament medicamentos: ierburi sau medicamente sedative, somnifere. Alimentația adecvată, respectarea programelor de muncă și de odihnă, planificarea zilei și alte metode de îmbunătățire a stării emoționale au un efect benefic asupra stării pacientului.

Nu orice durere în piept este un atac de cord, dar acum știți cum să distingeți cardionevroza de bolile de inimă reale.

Sursă