Diferența dintre apă, săpun și dezinfectant. Cum acționează ele
Spălatul pe mâini ne protejează de coronavirus! Asta auzim din gurile tuturor specialiștilor, indiferent dacă locuim în România sau în altă țară. Medicul Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”, ne spune care este diferența între apă, săpun și dezinfectant, dar și cum acționează ele.
Mâinile curate ne țin departe de coronavirus. Dar mulți dintre noi au tendința să folosească dezinfectantul cumpărat din magazine.
E mai comod decât să mergi la baie și să te speli temeinic cu apă și săpun. Medicul Adrian Streinu- Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”, ne spune însă că nu este soluția tocmai potrivită.
”Apa și săpunul elimină microbacteriile, dezinfectantul le omoară, dar nu întotdeauna pe toate”, a precizat Adrian Streinu- Cercel.
Gelurile dezinfectante sunt slabe
Cercetările efectuate de oamenii de ştiinţă italieni au arătat că gelurile dezinfectante pentru mâini au proprietăţi foarte slabe de curăţare şi conţin mulţi alergeni.
Potrivit acestora, cu mult mai eficientă din această perspectivă ar fi spre exemplu o simplă spălarea pe mâini cu apă şi săpun, timp de cel puţin 30 de secunde.
În plus, cu cât dezinfectanții au o cantitate mai mare de alcool, cu atât sunt mai puternici. Însă această proprietate este cea mai periculoasă pentru pielea mâinilor noastre, deoarece, în mod inevitabil, pielea devine mai uscată şi mai vulnerabilă la acţiunea nefavorabilă a mediului înconjurător.
Apa și săpunul fac mai mult decât 100 de doctori
”Trebuie să ne spălăm din abundență cu apă și săpun pe mâini, trebuie să ne spălăm pe față, trebuie să evităm să ducem mâna la față, la nas sau la ochi. Trebuie să ne spălăm imediat pe mâini dacă am tușit în palmă sau am strănutat. Imediat, următorul gest este să ne spălăm pe mâini. Dăm mâna, ne vedem de treaba noastră, după care trebuie să ne spălăm pe mâini.
Mergem la restaurant. Primul lucru pe care îl facem, mergem la grupul sanitar și ne spălăm pe mâini. Ne uităm și la grupul sanitar cum arată. Dacă nu arată bine, plecați de acolo cât mai repede. Dacă arată bine, mergeți frumos la masă, faceți ce aveți de făcut acolo. Camerele trebuie aerisite foarte bine. Acolo unde nu intră aerul curat, intră doctorul. Atât de simplu este. Apa și săpunul fac mai mult decât 100 de doctori. Faptul că decontaminăm suprafața pielii de la nivelul mâinilor reduce în mod substanțial încărcatura bacteriană și microbacteriană”, a conchis managerul de la Matei Balș.