De ce te trezești obosit și ce să faci în privința asta?

Nu există o dezamăgire mai mare decât să ne trezim dimineața mai obosit decât cu o seară înainte, chiar dacă am dormit șapte până la opt ore. Dacă nu te simți odihnit sau plin de energie dimineața, cu siguranță se întâmplă ceva. Citiți mai departe pentru câteva dintre cele mai comune motive pentru lipsa odihnei și ce puteți face pentru a vă îmbunătăți calitatea somnului.

Oboseala

„Există multe motive care provoacă oboseală, dar asta nu înseamnă că ne fac întotdeauna să ne dorim să dormim”, spune Jennifer Martin, profesor de medicină la Universitatea din California, San Francisco. „Acestea pot include durere cronică, sindrom metabolic sau disfuncție tiroidiană și boala pulmonară obstructivă cronică. Dacă simțiți oboseală inexplicabilă, poate fi necesar să vă consultați medicul și încercați un alt program de somn, deoarece cele opt ore recomandate ar putea să nu fie suficiente pentru dvs. Poți să te culci mai devreme sau să te trezești o oră mai târziu și să vezi dacă funcționează pentru tine.”

Expunerea la lumina albastră

Știm cu toții că expunerea la lumina ecranului nu este cel mai bun lucru de făcut înainte de culcare. Cu toate acestea, de multe ori ultimul lucru la care ne uităm înainte de a adormi este ecranul mobil. „Folosirea telefoanelor mobile, tabletelor, computerelor sau televizorului prea aproape de ora de culcare poate inhiba eliberarea melatoninei, hormonul somnului”, și astfel ne poate face să ne trezim. „Cel mai bun lucru de făcut este să ne oprim dispozitivele electronice cu o oră înainte de culcare și să dormim într-o cameră întunecată și nu deosebit de caldă”, spune dr. Polos, membrul al Academiei Americane de Medicină a Somnului.

Anxietate sau depresie

„Stersul și depresia sunt extrem de grave pentru sănătatea noastră, dar și pentru somn. Ele afectează negativ timpul necesar pentru a adormi, dar și cât de des ne trezim în timpul nopții. De astfel, s-a dovedit că, uneori, tratamentele urmate împotriva anxietății sau a depresiei pot provoca insomnie sau pot bloca etapele mai profunde ale somnului”, notează expertul în somn și profesor asociat de Medicină la Universitatea din California, dr. Raj Dasgupta.

Viața sedentară

„Dacă corpul tău este obișnuit dă producă și să cheltuiască niveluri scăzute de energie, datorită stilului tău de viață care nu implică muncă manuală sau exerciții fizice, atunci s-ar putea să te simți obosit foarte repede atunci când faci chiar și activități zilnice de bază”, spune dr. Jennifer Martin. Organizația Mondială a Sănătății, de fapt, recomandă ca adulții să facă cel puțin 2 ore de exerciții fizice moderate sau viguroase pe săptămână.

Consumul de mese grele sau alcool

Când dormim, sistemul responsabil de odihnă și digestie este activat în organism. Dar dacă, de exemplu, consumați alcool, alimente grele sau cofeină aproape de ora de culcare, atunci organismul dumneavostră poate avea dificultăți să metabolizeze alimentele, să se concentreze pe digestie și să mâncați cu cel puțin două ore înainte de culcare. Iar dacă nu suportați, preferați alimente ușoare, ușor de digerat. „Mâncărurile grele sau băuturile alcoolice și cafeaua au mai multe șanse să împiedice corpul dumneavoastră să intre în fazele somnului REM, care este atunci când suntem pe deplin odihniți”, sugerează Robin M. Tucker, Ph. D., profesor asociat de nutriție și alimentație de știință la Universitatea din Michigan.

Sursă