De ce grapefruitul este bun pentru tine?

Grapefruitul este un fruct citric cu o aromă care poate varia de la dulce-amărui până la acru. Conține o gamă de vitamine și minerale esențiale. Oamenii pot consuma fructele întregi sau sub formă de suc sau pulpă.

Grapefruitul a apărut pentru prima dată în secolul al XVIII-lea, ca urmare a înrudirii unui pomelo cu o portocală. Oamenii l-au numit „grapefruit”, deoarece crește în ciorchini, similar cu strugurii.
Elementele nutritive pe care le conține grapefruitul pot ajuta la promovarea pielii sănătoase și la protejarea împotriva diferitelor afecțiuni. De asemenea, pot juca un rol în menținerea greutății.

În acest articol, aflați despre unele dintre posibilele beneficii ale grapefruitului pentru sănătate. De asemenea, află cine ar trebui să aibă grijă atunci când consumă grapefruit.

Beneficii
Grapefruitul este sărac în calorii, dar foarte bogat în substanțe nutritive. Este, de asemenea, o sursă excelentă de vitamine A și C.

Secțiunile de mai jos discută în detaliu beneficiile specifice pentru sănătate ale grapefruitului.

Diabet
Grapefruitul are un indice glicemic foarte scăzut. Aceasta înseamnă că furnizează substanțe nutritive, dar nu are un impact negativ semnificativ asupra nivelului de zahăr din sânge al unei persoane

Pierdere în greutate
Unii oameni susțin că grapefruitul este un fruct miraculos pentru slăbit. Într-un studiu, cercetătorii nu au găsit dovezi care să arate că grapefruitul poate ajuta oamenii să piardă în greutate.
Au ajuns la concluzia că grapefruitul poate ajuta și la îmbunătățirea tensiunii arteriale și a nivelului de lipide (grăsimi) din sânge. Există o legătură între tensiunea arterială crescută, nivelul lipidelor și obezitatea.

Studii suplimentare ar putea dovedi că nutrienții din grepfrut au beneficii pe termen lung pentru controlul greutății și prevenirea obezității.

Accident vascular cerebral
Potrivit unui studiu al American Heart Association (AHA) , consumul de mai multe flavonoide poate reduce riscul de accident vascular cerebral ischemic în rândul femeilor. Flavonoidele sunt compuși prezenți în citrice precum portocalele și grapefruitul.


Riscul de accident vascular cerebral ischemic a fost cu 19% mai mic în rândul celor care au consumat cele mai mari cantități de citrice.

Tensiunea arterială și sănătatea inimii
Combinația de fibre, potasiu, licopen, vitamina C și colină din grepfrut ar putea contribui la sănătatea inimii.

AHA încurajează oamenii să crească aportul alimentar de potasiu și să reducă cantitatea de sare. Acest lucru poate ajuta la prevenirea tensiunii arteriale crescute și la o serie de complicații care pot rezulta din aceasta.

Un grapefruit mic poate furniza aproximativ 6% din necesarul zilnic de potasiu al unei persoane.

Cancer
Grapefruitul este o sursă bogată de antioxidanți, cum ar fi vitamina C. Aceștia pot ajuta la combaterea formării radicalilor liberi, despre care experții cred că dau naștere cancerului.
Un grapefruit mic conține, de asemenea, 2.270 micrograme (mcg) de licopen, care este un alt antioxidant puternic.

Digestie
Grapefruitul conține apă și fibre. Mai exact, un grapefruit mic cântărind 200 g conține 182 g de apă și 2,2 g de fibre. Atât apa, cât și fibrele pot ajuta la prevenirea constipației și la promovarea regularității pentru un tract digestiv sănătos.

Piele
Vitamina C joacă un rol vital în formarea colagenului, principalul sistem de susținere a pielii.
Oamenii de știință au găsit dovezi care arată o legătură între aportul mare de citrice și dezvoltarea melanomului malign.

Funcție imunitară
Vitamina C ajută la susținerea sistemului imunitar în mai multe moduri. De exemplu, un aport alimentar de vitamina C poate ajuta la prevenirea și tratarea infecțiilor respiratorii și a altor infecții.
În special, adulții în vârstă, persoanele cu afecțiuni cronice și cei care fumează ar trebui să se asigure că au un aport adecvat de vitamina C. Grapefruitul poate fi o opțiune bună.

Nutriție
Potrivit USDA, un grapefruit mic care cântărește 200 g conține următorii nutrienți:
Tabelul de mai jos prezintă, de asemenea, cantitățile zilnice recomandate pentru adulții cu vârsta de peste 19 ani.

Licopenul, betacarotenul, luteina, zeaxantina și vitaminele A și C acționează toate ca antioxidanți.

Precauții
– Interacțiuni medicamentoase

Oamenii ar trebui să evite consumul de grapefruit atunci când iau anumite medicamente, deoarece are o capacitate de legare a enzimelor. Acest lucru poate determina trecerea medicamentului din intestin în sânge mai repede decât de obicei.

Acest lucru poate crește nivelul medicamentelor din sânge și ar putea fi periculos.

Unele medicamente cu care grapefruitul poate interacționa includ:
•statine
•calciu blocante ale canalelor
•unele medicamente psihiatrice
– Afecțiuni ale rinichilor

Persoanele cu infecții renale ar trebui, de asemenea, să fie prudente atunci când consumă grapefruit, datorită nivelurilor ridicate de potasiu.

Deteriorarea rinichilor poate face dificilă eliminarea excesului de potasiu din sânge. În unele cazuri, acumularea de potasiu poate pune viața în pericol.

– Boala de reflux gastroesofagian

Persoanele cu boală de reflux gastroesofagian pot prezenta o agravare a arsurilor la stomac și regurgitație atunci când consumă grapefruit, deoarece este foarte acid.

Cu toate acestea, reacțiile individuale variază.

Sursa