De ce este indicat să mănânci brânză – 3 beneficii uriaşe
Brânza te ajută să-ţi păstezi ficatul sănătos şi poate preveni dezvoltarea cancerului de ficat, potrivit unui studiu realizat de Texas A&M University. Cercetătorii au descoperit că brânza veche, precum brie sau cheddar, are potenţialul de a creşte speranţa de viaţă cu până la 25%. Asta pentru că brânza conţine un compus numit spermidină care ajută la prevenirea fibrozei hepatice şi a cancerului de ficat.
Deşi brânza nu prea a avut o reputaţie bună din cauza grăsimilor saturate, nu este prima oară când un studiu sugerează că de fapt îţi poate influenţa pozitiv sănătatea.
Mai mult, cercetătorii spun că ajută la întărirea sistemului imunitar şi previne apariţia cariilor dentare.
Iată cinci beneficii care vin odată cu consumul de brânză:
Îţi ajută sistemul imunitar
Un studiu din 2010 al Universităţii Turku din Finlanda arată că o bucată de brânză pe zi poate îmbunătăţi sistemul imunitar al persoanelor în vârstă. Aceştia au descoperit că probioticele din brânză pot ajuta în acest sens.
„S-a demonstrat că aportul de probiotice poate îmbunătăţi sistemul imunitar, iar brânza conţine astfel de bacterii”, a declarat autorul studiului, dr. Fandi Ibrahim.
Trăieşti mai mult
În 2015, un studiu al Univeristăţii Aarhus din Danemarca a sugerat că ar exista o legătură între consumul de brânză şi o viaţă sănătoasă şi lungă.
S-a observat că francezii trăiesc mai mult şi mai sănătos, în ciuda unui consum mai mare de grăsimi saturate, un fenoment cunosct drept „paradoxul francez”.
Francezii au o incidenţă mai scăzută când vine vorba de bolile coronariene şi o speranţă de viaţă de 82 de ani, în timp ce consumă 23,9 kg de brânză în fiecare an. Britanicii, în schimb, mănâncă 11, 6 kg de brânză în fiecare an, dar înregistrează un nivel de două ori mai ridicat de boli cardiovasculare, iar speranţa de viaţă este de 81 de ani.
Dinţi mai sănătoşi
Un studiu din 2013 al Academy of General Dentistry din America a arătat că brânza creează o peliculă protectoare în jurul dinţilor. Cercetătorii au împărţit un număr de 68 de copii în trei grupuri. Copiii din primul grup au consumat zilnic o porţie de brânză, cei din al doilea grup, iaurt fără zahăr, iar din al treilea, lapte. S-a măsurat apoi nivelul pH–ului înainte de test şi după şi s-a dovedit că brânza a dus la o creştere „rapidă a nivelului pH-ului, în timp ce în cazul copiilor care au consumat iaurt sau lapte nu s-a observat nicio schimbare”.