De ce apar varicele: factori de risc şi tratament

Venele varicoase sunt vene mărite şi răsucite, de cauză genetică, în general în zona picioarelor, deoarece statul în picioare creşte presiunea în partea inferioară a corpului. Pentru a evita apariţia varicelor, efectuează exerciţii fizice, păstrează-ţi o greutate corporală adecvată, renunţă la hainele foarte strâmte şi la băile fierbinţi.

În afară de istoricul familial, alţi factori de risc pentru apariţia varicelor sunt vârsta înaintată, sexul (femeile sunt mai predispuse la această afecţiune), sarcina, obezitatea şi un loc de muncă în care persoana stă mult timp în picioare. Odată apărute, varicele nu vor dispărea pur şi simplu, ci au nevoie de un tip de tratament.

Pentru anumite persoane, varicele sunt deranjante doar din punct de vedere estetic. Altele resimt neplăceri precum crampe musculare, umflarea picioarelor şi mâncărime în zona varicelor sau chiar dureri dacă stau prea mult timp fie în picioare, fie aşezate. Durerile pot fi diminuate prin exerciţii fizice şi ciorapi compresivi, dar, pentru a nu se ajunge la apariţia cheagurilor de sânge, a ulceraţiilor sau a spargerii venelor, se recomandă consultul medical pentru recomandarea celui mai potrivit tratament.

Opţiunile de tratament sunt scleroterapia (injectarea de soluţie salină), stripping-ul (procedură clasică de îndepărtare chirurgicală a venei), flebectomia (îndepărtarea porţiunilor dilatate prin incizii) şi tratamentul cu laser.

Scleroterapia presupune injectarea unei substanţe în venele varicoase mici sau de dimensiuni medii. Această soluţie le închide şi le cicatrizează, iar după câteva săptămâni încep să se estompeze. E posibil ca pacientul să aibă nevoie de repetarea tratamentului.

Laserul poate trata varicele în mod minim invaziv, deoarece venele nu mai sunt rupte cu totul, ca în metoda clasică, ci micşorate şi închise cu ajutorul acestei intervenţii. Laserul produce căldură, deci trebuie ca vena să fie închisă repede, pentru a nu declanşa daune termice. Operaţia e puţin mai complicată la pacienţii care au venele ridicate la suprafaţa pielii, aşa că se foloseşte apa între venă şi piele, pentru ca ţesuturile din jur să se răcească.

You cannot copy content of this page