Dacă ai probleme cu somnul, mierea poate fi soluția! Iată de ce este indicat să consumi miere seara înainte de culcare potrivit specialiștilor

Cu toții știm că miere poate fi la fel de eficiența în tratarea tusei ca siropurile de tuse farmeceutice, dar studiile au arătat inclusiv faptul că aceasta poate îmbunătăți calitatea somnului.

Potrivit spuselor Dr. Ron Fessenden, care a cercetat îndelung pe blogul său ipotezele potrivit cărora mierea ar îmbunătăți calitatea somnului, mierea pură conține „un raport ideal de fructoză-glucoză”, ceea ce sprijină funcționarea ficatului, un organ vital care lucrează neîncetat chiar și pe perioada somnului nocturn.

Iată mai multe detalii despre modul în care administrarea unei lingurițe sau două de miere pură seara înainte de culcare poate îmbunătăți sonul.

Mierea induce senzația de somn în două moduri

În primul rând, asigură o rezervă optimă de glicogen în ficat, pe care acesta să o poată accesa pe toată și durata nopții. Ficatul adult poate stoca, în medie, doar între 70 și 100 de grame de glicogen, cu mci diferențe între bărbați și femei și în funcție de dimensiunile corporale.

Organismul consumă, de regulă, aproximativ 10 grame de glicogen pe oră (6,5 grame iau calea sistemului nervos, iar restul de 3,5 grame hrănesc inima, rinichii, și celulele roșii din sânge).

Atunci când iei cina la ora 18:00 și te culci la ora 23:00, până în momentul în care te bagi în pat organismul va fi utilizat deja până la jumătate din rezervele din glicogen stocate în ficat, cantitatea rămasă fiind insuficientă pentru a acoperi în mod corespunzător cele opt ore de odihnă.

Consumul de miere înainte de culcare reaprovizionează ficatul cu glicogen și asigură un aport adecvat pentru gestionarea perioadei de somn nocturn, prevenind subalimentarea creierului cu acest „combustibil” esențial, deficit care, de cele mai multe ori, poate induce o trezire bruscă pentru „realimentare”.

În al doilea rând, mierea facilitează somnul restaurativ prin faptul că încurajează eliberarea de melatonină la nivelul creierului. Mierea declanșează o creștere ușoară a nivelului de insulină, substanța care, la rândul ei, stimulează eliberarea de triptofan în creier.

Triptofanul este convenit în serotonină, care este apoi transformată în melatonină. Melatonina inhibă eliberarea de insulină, ceea ce stabilizează în cele din urmă glicemia pe durata nopții. Melatonina este esențială pentru un somn profund și odihnitor. Numai adeseori „hormonul fericirii”, Melatonina contribuie la întărirea imunității și facilizează reconstrucția țesuturilor pe timpul repausul fizic.

Beneficiile mierii nu se rezumă la inducerea senzației de somn și îmbunătățirea calității somnului. Iată care sunt celelalte proprietăți sănătoase ale mierii ecologice:

  • Deține proprietăți antibacteriene puternice cu rol esențial în vindecarea rănilor, motiv pentru care mierea se folosește de multă vreme în medicină ca adjuvant în combaterea infecțiilor.
  • Adeseori un ingredient al șampoanelor și săpunurilor organice, mierea este foarte eficientă în vindecarea formelor de acnee inflamatoarie.
  • Mierea este inclusiv un agent antidiabetic care reduce nivelurile glucozei din sânge și care, de regulă, este mult mai bine tolerat decât alte zaharuri.
  • Un antimicrobian natural, mierea a demonstrat un potențial semnificativ în eradicarea bacteriilor rezistente la medicamente, și poate chiar inversă rezistența la antibiotice.

O trecere în revista a mai multor studii sugerează faptul că, atunci când este administrată în cantități mari, mierea aduce un spectru larg de beneficii terapeutice – Un motiv în plus să o incluzi în alimentația zilnică, în special ca înlocuitor al zahărului rafinat.

Sursa