Cum se cunoaște starea de sănătate după culoarea urinei

Culoarea, densitatea și mirosul urinei vă pot spune multe despre sănătatea dumneavoastră. Drept urmare, urina umană a fost întotdeauna un instrument de diagnostic util încă de la începuturile medicinei. Arată ce ai mâncat, cât ai băut și ce boli ai. Deci, ce înseamnă nuanțele de culoare a urinei?

1. Transparent

Dacă urina este complet limpede, aceasta poate fi un semn că bei prea multă apă. Contrar credinței populare, consumul de cantități mari de apă nu diluează sarea din organism. În general, dacă bei mult și urina arată ca apa, probabil că bei mai mult decât trebuie.

2. Culoarea pai pal / chihlimbar / miere

Nuanțele mai deschise de galben indică faptul că ești bine hidratat. Dar dacă culoarea se întunecă, acesta poate fi un semn că aveți nevoie de mai mult lichid.

3. Maro

Dacă observi nuanțe de maro în urină, poate fi pur și simplu un semn de deshidratare. Cu toate acestea, indică și probleme la nivelul ficatului.

4. Roz sau roșcat

Acesta este de obicei un semn de avertizare. Anumite alimente și substanțe provoacă o culoare roz sau roșie. Dar dacă acest lucru se datorează impurităților din sânge, atunci ar trebui să acordați atenție. Creșterile benigne și maligne contribuie la apariția sângelui în urină, boli de rinichi, pietre la rinichi sau vezicii urinare sau cancere mai grave ale rinichilor, vezicii urinare, prostatei.

5. Albastru sau verde

Boli precum porfiria ( o afecțiune moștenită a enzimelor ) pot determina o persoană să aibă urină albastră sau verde.

Uneori, oamenii pot urina într-o varietate de culori după alimente colorate chimic. Totul depinde de cât de bine sunt absorbiți coloranții de către intestine și cât de ușor intră în rinichi și ies din căi. Cu toate acestea, pentru majoritatea oamenilor, colorantul alimentar nu are un efect semnificativ. În plus, unele medicamente provoacă modificări ale culorii urinei.

Sursa