Cum să ai orhidee înflorite mai mult timp – 7 sfaturi esențiale

Cine nu are măcar un ghiveci cu orhidee în casă? Cine nu își dorește să aibă orhideele înflorite cât mai mult timp?

Citește articolul nostru și poate că sfaturile de mai jos îți vor fi utile în acest sens.

Îngrijirea corectă a orhideelor

Orhideele sunt plante cu totul aparte. Sunt oferite în dar de obicei noilor părinți, datorită faptului că sunt asociate cu fertilitatea și dragostea.

Se diferențiază de alte plante de apartament prin frumusețea și durabilitatea florilor lor, dar și prin modul în care trebuie îngrijite.

Una din cele mai populare tipuri de orhidee este Phalaenopsis. Aceasta înflorește de 1-2 ori pe an și florile durează 2-3 luni.

Alte specii cunoscute sunt Dendrobium și Oncidium, ale căror flori rezistă însă puțin peste o lună.

Există însă câteva trucuri prin care putem ajuta orhideele să își mențină florile mai mult timp, chiar și până la jumătate de an sau un an întreg.

Cum să ai orhidee înflorite mai mult timp

Fiecare plantă decorativă pe care o aduci în casă pentru a o crește are specificul ei. De aceea este important să știi de unde provine și în ce condiții se dezvoltă optim.

Orhideea este o plantă tropicală și are nevoie de lumină puternică pentru fotosinteză. Dacă primește prea puțină lumină, florile pier mai repede.

Dar și soarele fierbinte direct poate duce la deshidratarea și arderea plantei în întregime.

Este indicat așadar să o așezi în fața unei ferestre, astfel ca lumina care vine pe orhidee să fie filtrată – de pildă, după o perdea.

Orhideea preferă ferestrele orientate spre est sau vest. Specia Phalaenopsis rezistă însă și în locurile orientate spre nord.

Temperatura potrivită pentru orhidee

Orhideele își păstrează florile mai mult dacă sunt ținute într-un mediu cu o temperatură intermediată, adică potrivită.

Majoritatea orhideelor se dezvoltă și rezistă bine la temperaturi cuprinse între 22 și 25 de grade Celsius.

Asigurați-vă că locul în care o puneți din casă nu devine niciodată nici prea cald, nici prea rece.

Evitați să le schimbați locul. Orhideele sunt plante statornice, care nu suportă bine mutarea.

Evitarea curenților de aer cald sau rece

Mugurii florali sunt afectați de curenții de aer rece sau cald. Așadar, evitați să așezați ghiveciul cu orhidee lângă un geam deschis sau lângă calorifer iarna, sau în bătaia aerului condiționat vara. Acest lucru poate duce la îngălbenirea și căderea mugurilor înainte ca ei să apuce să se deschidă.

Dacă orhideea stă lângă un radiator, florile pot începe să se usuce pe margini și în final să cadă.

Umiditate peste 40 de grade 

Aerul din încăperea în care țineți orhideea nu trebuie să fie prea uscat, deoarece va deshidrata planta. Nivelul de umiditate ideal pentru orhidee este de 40% sau peste.

Dacă încăperea este foarte uscată, puteți pune câteva pietricele într-o farfurie, udați-le cu apă și așezați ghiveciul deasupra ei. Astfel veți putea menține umiditatea în jurul plantei.

Fructele foarte coapte, fumul și odorizantele de cameră pot afecta orhideele și alte flori, din cauza etilenului pe care acestea îl emană. Acest gaz va duce la ofilirea prematură a florilor.

Udarea corectă a orhideei

Deși este o floare care provine din regiunile tropicale, călduroase, orhideea nu are nevoie de foarte multă apă. Mulți greșesc prin faptul că udă orhideele excesiv.

Dacă plantele sunt udate prea des, sistemul de rădăcini va fi afectat. Moartea rădăcinilor înseamnă incapacitatea plantei de a absorbi suficientă apă pentru o bună hidratare. În consecință, planta va pierde florile prematur.

Prea puțină apă poate duce de asemenea la deshidratare.

Udați orhideea odată pe săptămână și este suficient! Folosiți apă călduță sau la temperatura camerei.

Care este cel mai bun mod de a uda o orhidee? Metoda scufundării este cea mai indicată. Găuriți ghiveciul pe lungime cu găuri mici. introduceți ghiveciul într-un vas cu apă și lăsați rădăcinile în apă 20-30 de minute.

Sfat important: Nu pulverizați direct pe flori. Picurii de apă nu trebuie să stea pe petalele de orhidee deoarece pot duce la infectarea plantei. Mai ales soiurile cu petale subțiri. Apariția de puncte negre poate fi semnul unei astfel de infecții fungice la orhidee.

Schimbarea ghiveciului la orhidee

Ca și în cazul altor plante, orhideele trebuie transplantate – adică mutate în alt ghiveci – odată la 2 ani.

Pentru a nu afecta rădăcinile în timpul mutării, trebuie să acordați atenție câtorva detalii importante.

Umpleți noul ghiveci cu un substrat special pentru orhidee. Se găsește în supermarketuri, la raionul cu plante și flori.

Înainte de a strămuta orhideea trebuie să tai părțile uscate sau afectate ale orhideei.

În continuare, este indicat să pudrezi capetele părților tăiate cu o soluție de scorțișoară.

După ce transplantezi orhideea, trebuie să o uzi 3 zile la rând și să adaugi un fertilizant după o lună.

Scurtarea tulpinilor orhideelor

Tulpinile orhideelor necesită o scurtare atunci când florile s-au uscat. Acestea se taie pe jumătate, sub al doilea sau al treilea nod. Acest lucru va ajuta planta să înflorească din nou în viitorul apropiat.

Dacă planta este deja la a doua înflorire, tulpina poate fi tăiată mai mult, însă tot de sub un nod.

Sursa: