Credem că e plantă banală, însă este cel mai bun tratament de pe planetă

Majoritatea dintre noi înlăturăm această plantă fără să știm măcar că este una dintre cele mai benefice plante pentru sănătate de pe planeta. Este vorba de patlagină, o plantă cu aproximativ 200 de variațiuni, dar toate cu aceleași proprietăți medicinale. Cele mai populare sunt Lance și Broadleaf. Patlagina crește în general în solurile sărace, pietroase, chiar și pe șosele, de multe ori alături de păpădie. Patlagina se mai găsește și în șantierele de construcții, o dovadă a faptului că natura se regenerează.

La noi în țară, această plantă are mai multe denumiri, care de care mai ciudate: limba-boului, mama-ploii sau iarba-mare.

Perioada de înflorire a plantei este luna mai, iar ultimele răsaduri apar la începutul toamnei, în septembrie. De la patlagină se folosește cel mai mult rădăcina, însă în unele cazuri și tulpina este utilizată. Pe lângă o mulțime de vitamine, precum vitamina A, C sau K, planta mai are în componență și acid salicilic, ulei volatil, proteine, substanțe minerale, substanțe antibiotice și acizi grași. Toate aceste componente o fac foarte utilă în scopuri terapeutice și, în concluzie, în tratarea multor boli sau afecțiuni.

Una dintre proprietățile patlaginei este vindecarea mușcăturilor de țânțari. Planta are proprietăți astringente puternice și absoarbe toxinele din organism. Ceea ce trebuie să faceți este să striviți patlagina și să o puneți apoi pe zonele cu pricina. Puteți pune patlagina pe înțepături de albine, mușcături de insecte, acnee, tăieturi sau erupții cutanate. Apoi bandajați pentru 4 -12 ore, asigurându-vă că patlagina este bine așezată pe zona afectată!