Coca-Cola a fost acuzată că a dat mită 8 milioane de euro unor oameni de știință și medici

Acuzaţii de mită vizează compania Coca-Cola, în Franţa. Gigantul american a plătit opt milioane de euro, pentru a influenţa medici şi oameni de ştiinţă din domeniul sănătăţii. Informaţia apare în cotidianul Le Monde, care scrie că banii au fost cheltuiţi de-a lungul ultimilor zece ani. Scopul, deturnarea atenţiei publice de la efectele nocive pe care le au asupra sănătăţii băuturile companiei. 

„Începând cu 2010, Coca-Cola a acordat peste 8 milioane de euro unor experţi şi diverselor organizaţii medicale, dar şi sportive sau organizatoare de evenimente”, scrie Le Monde, citat de Agerpres, adăugând că „în Franţa, la fel ca şi în alte părţi ale lumii, aceste finanţări ţin de comunicare sau de pura sponsorizare şi nu de desfăşurarea unor studii ştiinţifice autentice”.

Conform publicaţiei franceze, totul porneşte de la o anchetă asupra lobby-ului făcut de compania multinaţională, publicat în 2015 de New York Times. În faţa scandalului, Coca-Cola a promis transparenţă şi a publicat pe site-ul său de internet numele experţilor şi listele de activităţi pe care le-a finanţat în SUA.

„În Franţa, insistenţele ONG-ului Foodwatch au constrâns Coca-Cola să publice aceste date în aprilie 2016”. Aceste date, actualizate, au fost examinate de jurnaliştii de la Le Monde.

„Dieteticieni, nutriţionişti sau specialişti în medicină sportivă: cea mai mare parte a celor 18 persoane numite (care au colaborat cu Coca-Cola n.r.) sunt profesionişti din domeniul sănătăţii”, scrie Le Monde.