Coada Șoricelului are întrebuințări medicinale deosebite – calmant și reglator menstrual, purificator renal, protector hepatic, remediu anti-rid

Vracii și botaniștii secolelor trecute cunoșteau din proprie experiență forța vindecătoare a plantelor din natură.

Iar studiile științifice moderne au început să confirme tot mai multe din utilizările străvechi ale celor mai populare plante medicinale.

Coada - șoricelului este unul dintre cele mai valoroase remedii naturiste pe care orice familie trebuie să îl aibă în casă.

O legendă spune că în timpul Războiului Troian, Achille a folosit frunze de coada – șoricelului pentru a opri sângerarea rănilor soldaților. Știința modernă a demonstrat proprietățile hemostatice ale acestei plante. Aplicată pe răni, coada – șoricelului are capacitatea de a reduce durerea și inflamația.

În scop terapeutic se folosește planta matură înflorită. Se taie de la bază ( nu se smulge din rădăcină ). Tulpinile se leagă cu sfoară și se agață cu florile în jos pentru a se usca. Toate părțile uscate ale plantei se păstrează apoi în săculeți de pânză sau de hârtie, în locuri lipsite de umezeală.

Planta proaspătă poate fi tocată mărunt și folosită la prepararea de ceai sau tinctură.

Calmant menstrual

Experții în plante medicinale din Comisia E a Germaniei au aprobat utilizarea acestei plante în crampele menstruale. Eficiența sa se datorează compușilor antispasmodici.

Botanistul James Duke recomandă coada – șoricelului care suferă de amenoree ( lipsa menstruației ). În acest caz, se va face mai întâi un consult la medicul specialist.

Purificator pentru ficat și rinichi

Două studii realizate pe animale au arătat că această plantă curăță și protejează ficatul de daunele induse de toxine și alte substanțe chimice.

Se folosește 1 linguriță de coada – șoricelului uscată la 1 cană cu apă clocotită. Se beau câte 3 căni de infuzie pe zi.

Frunzele, tulpinile și florile acestei plante sunt utile și în curățarea rinichilor. În consecință, ele ajută și la reglarea tensiunii arteriale.

Leac contra febrei

Coada – șoricelului este o plantă diaforetică. Prin faptul că induce transpirația și detoxifierea prin piele, ajută la reducerea temperaturii și vindecarea infecției prezente în organism. Pentru scăderea febrei se pot bea câteva 1-3 căni de ceai de coada – șoricelului pe zi.

Botanistul Stephen Harrod Buhner, autorul cărții Herbal Antibiotics ( Antibiotice din plante ) recomandă asocierea acestei plante cu alte plante antiinfecțioase, precum chinacea și ghimbirul.

Adjuvant în chimioterapie

Potrivit unui studiu nou, apărut în European Journal of Oncology Nursing, coada – șoicelului reduce iritația și durerea membranelor mucoase ale gurii ( mucozita orală ) asociate cu cancerele orale sau cu chimioterapia utilizată în cancer. Se folosește ca apă de gură.

Remedii anti-rid

Jurnalul Internațional Cosmetic Science scrie că extractul de coada – șoricelului aplicat pe piele reduce vizibilitatea ridurilor și a porilor.

Eficiența acestei plante a fost superioară produselor cu acid glicolic, o substanță încorporată în cremele anti-rid, care ajută la îndepărtarea celulelor moarte ale pielii și împrospătarea aspectului pielii.

Sursa