Cele mai des utilizate plante ca substituenti ai cafelei

1. naut:Cafeaua de naut este o sursa de energie, are capacitatea de a proteja inima si poate sa scada nivelul colesterolului “rau” , datorita continutului de fibre.

Nautul este bogat in aminoacizi si minerale, prevenind anemia, afectiunile coronariene, tulburarile digestive si sporind apetitul. Contine compusi cu valente antibiotice, ofera protectie cardiaca, amelioreaza functia reproductiva masculina si stimuleaza activitatea psihica.

Bautura asemanatoare ca si gust cafelei, ea iti ofera o energie constanta, fara epuizarea organismului, in timp. Boabele de naut se prajesc si se macina, fiind folosite intr-un mod similar cafelei obisnuite. Nautul

 2. papadie- Cafea de papadie este o bautura fierbinte obtinuta din radacina de papadie. Nu are cofeina si are o aroma extrem de asemanatoare cu aroma cafelei, contine antioxidanti si are proprietati laxative.Acesta este de obicei facuta intr-un filtru de cafea din radacini adunate, curatate, uscate si prajite.

Include un numar de potentiale beneficii pentru sanatate. Radacinile de papadie sunt destul de bogate in antioxidanti si contin alte vitamine si minerale cum ar fi calciu, potasiu, vitamina A. La fel ca si cafea, este un diuretic. Gustul amar va stimula stomacul sa produca mai multi acizi care pot contribui la inlaturarea constipatiei.

Cu toate acestea, poate determina tulburari gastrice si diaree ca efecte secundare, asa ca este bine sa fii precaut/a atunci cand bei aceasta bautura pentru prima data.

3.cicoare: Din radacina de cicoare, daca se prajeste si apoi se macina, se obtine o pulbere inchisa la culoare, cu efecte tonice digestive si nervoase, folosita adesea ca substitut de cafea .

Cafeaua de cicoare:

ombate oboseala si ajuta la concentrare;

nu vei avea probleme cu somnul, deoarece nu contine cofeina;

calmeaza durerile abdominale;

te scapa de constipatie, stimuland digestia;

protejeaza ficatul si fierea;

ajuta la detoxifierea organismului;

este recomandata persoanelor care doresc sa slabeasca..

4. roscove: sub forma de pudra. Proprietatile sale nutritive o recomanda si la prima ora a diminetii, ca inlocuitor al cafelei. Pudra de roscove e energizanta, iar partea buna e ca nici nu are nevoie de indulcire, fiind dulce in mod natural. Torni apa calda peste pudra de roscove si ameteci. Poti adauga lapte sau frisca.

5. maca: sub forma de pudra se poate pune in smoothie-uri sau sucuri de orice fel. Se combina bine cu apa, pudra de cacao si mierea. Maca este un aliment foarte puternic si de aceea este bine sa se inceapa cu doze mici de o lingurita/zi. Daca nu apar nici un fel de reactii neplacuta aceasta doza poate fi crescuta dupa o saptamana la 2 lingurite si apoi la 1 lingura pe zi.

Cafeaua de maca creste libidoul, iti ofera un somn profund, iti echilibreaza starea de spirit, amplifica memoria si functionarea creierului. Te ajut asa te eliberezi de strea si incetineste procesul de imbatranire. De asemenea, micsoreaza durerile articulare si iti ofera mai multa rezistenta si anduranta. Previne osteoporoza, datorita nivelului inalt de calciu si proteinelor vegetale.

6. orz. Cafeaua din orz este “prietena stomacului” si o sursa excelenta de nutrienti, vitamine, antioxidanti si minerale, care sunt benefice pentru starea generala de sanatate a organismului uman. Pudra de orz prajit, care are un gust similar cafelei si aceeasi culoare. Insa e mai sanatos!

Preluat: https://sfaturi-idei-si-povesti-despre-viata.ro/