Cele mai bune plante care te ajută să-ţi ţii tensiunea sub control.

Studiile arata ca multi metaboliti din plante exercita anumite efecte benefice asupra tensiunii arteriale, iar in unele situatii un medic fitoterapeut iti poate recomanda aceste plante pentru a regla tensiunea arteriala mare, potrivit doc.ro.

Lavanda – Parfumul placut al lavandei nu este singurul aspect util al acestei plante. S-a demonstrat in studiile efectuate pe animale ca extractele din lavanda scad ritmul cardiac si reduc tensiunea arteriala la rozatoare. Chiar daca nu multa lume se gandeste ca ar putea folosi lavanda in scop culinar, retine ca poti folosi florile delicate la prepararea anumitor deserturi la cuptor. Frunzele de lavanda pot fi folosite in acelasi mod ca rozmarinul.

Păducelul – Numit si Crataegus monogyna, paducelul este un remediu pentru hipertensiunea arteriala care a fost folosit in trecut, in medicina traditionala chineza. La rozatoare, extractele de paducel par sa aiba multe beneficii asupra sanatatii sistemului cardiovascular, inclusiv faptul ca planta ajuta la scaderea tensiunii arteriale, previne intarirea arterelor si scade colesterolul. Poti cauta in farmacii paducelul sub forma de tablete, extract lichid sau ceai. Cere mai intai sfatul unui medic fitoterapeut, pentru a fi sigur ca ai voie sa folosesti acest remediu.

Arborele de cacao – Pudra de cacao (Theobroma cacao), care este bogata in flavonoide, este folosita pentru prevenirea afectiunilor cardiovasculare. Flavonoidele care se gasesc si in ciocolata stimuleaza formarea oxidului nitric, sporesc vasodilatatia si reduc functia endoteliala. Numeroase studii clinice arata ca un consum zilnic de ciocolata neagra sau ciocolata cu lapte (intre 46 si 105 grame zilnic), care asigura o cantitate optima de polifenoli din cacao, poate sa scada tensiunea sistolica cu aproape 5 mm Hg si pe cea diastolica cu aproape 3 mm Hg.

Potrivit unei teorii chineze, telina este eficienta pentru hipertensiunea arteriala, deoarece actioneaza asupra ficatului, iar un anumit tip de hipertensiune este asociat cu ficatul.

Sucul de țelină – De exemplu, telina s-a dovedit a fi utila in reducerea hipertensiunii arteriale in cazul a 14 din 16 pacienti. Sucul de telina, amestecat cu miere, a fost administrat (aproximativ 240 ml) pe cale orala pacientilor, de trei ori, in fiecare zi, pe o perioada de o saptamana. S-a observat ca acest suc de telina reduce atat presiunea diastolica, dar si pe cea sistolica.