Cele mai bune 10 alimente care reduc stresul
Toată lumea are inițiatori de stres zilnic, de exemplu, primirea de vești proaste, întârzierea la serviciu sau blocarea în trafic. În oricare dintre aceste evenimente, fără să știe, prin combinarea sistemelor nervos și hormonal, organismul are un val de eliberare de hormoni.
Cortizolul, cunoscut și ca hormon de stres, crește nivelul zahărului din sânge, în timp ce adrenalina crește ritmul cardiac și tensiunea arterială.
Potrivit Institutului Național de Sănătate, stresul este reacția corpului tău la situații periculoase, fie ele reale sau imaginare. Nivelurile de adrenalină și cortizol se normalizează numai odată ce evenimentul perceput se încheie.
Nu poți controla întotdeauna evenimentele care ți se întâmplă, dar încet și prin modificări ale stilului de viață, poți învăța cum să lupți împotriva factorilor de stres din viața ta.
Ce și cât de mult consumi are un impact semnificativ asupra stării de spirit și emoțiilor tale. Combaterea stresului cu alimente este un pas simplu pe care îl puteți face pentru a vă îmbunătăți sănătatea.
Afinele conțin cantități mari de flavonoide, care au proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. În general, aceste super-alimente populare au conținut ridicat de fibre, vitamina C și vitamina K, și sunt sărace în calorii.
În ultimii ani, popularitatea ceaiului verde a fost atribuită gustului său aromat și diverselor beneficii pe care le are pentru sănătate. Potrivit cercetărilor, teanina, aminoacidul care se găsește în mod natural în ceaiul verde, s-a dovedit că îmbunătățește memoria, starea emoțională și calitatea somnului.
Dacă ești copleșit de stres și bei prea multă cafea, ar fi mai bine să o schimbi cu un ceai verde.
Migdalele sunt surse excelente de vitamine B, magneziu, vitamina E și zinc.
Vitaminele B și magneziul ajută la producerea de serotonină, care este cunoscută ca fiind o „moleculă a fericirii”, contribuind la fericirea și bunăstarea dumneavoastră. Vitamina E antioxidantă previne ca stresul oxidativ să afecteze celulele.
Răsfață-te cu niște ciocolată neagră atunci când cauți o gustare sănătoasă pentru a reduce stresul.
Consumul moderat de ciocolată neagră a arătat un impact pozitiv asupra ținerii sub control a stresului. S-a demonstrat că polifenolii care se află în ciocolată scad nivelul de stres atât la persoanele stresate, cât și la persoanele nestresate.
Însă, evitați consumul excesiv al acestui aliment bogat în calorii pentru a preveni creșterea nedorită în greutate. De asemenea, fii atent ca ciocolata neagră să aibă cel puțin 70% cacao pentru rezultate optime.
Bogat în grăsimi sănătoase, proteine, vitamine B, potasiu și seleniu, somonul este foarte benefic pentru sănătatea dumneavoastră.
Un număr tot mai mare de cercetări sugerează că consumul regulat al acestui delicios pește gras poate ajuta la îmbunătățirea funcției creierului.
Cercetările de la Universitatea de Stat din Ohio au demonstrat că consumul de somon (aproximativ 2,5 grame de acizi grași omega-3) ar putea ajuta la reducerea stresului și a anxietății cu 20%. Acizii grași omega-3 care se găsesc în somon pot ajuta la prevenirea creșterii hormonilor de stres.
Legumele cu frunze verzi sunt cunoscute a fi esențiale pentru sănătate. Magneziul, un mineral important găsit în spanac, poate ajuta la combaterea oboselii și a durerilor de cap, care sunt efecte compuse ale stresului.
De asemenea, poate ajuta la reglarea nivelului de cortizol. În plus, flavonoidele și acidul folic din spanac exercită proprietăți antidepresive.
Stresul și anxietatea pot avea rădăcini într-o deficiență de vitamina B. Avocado este bogat în vitamine B și grăsimi sănătoase pentru inimă, care pot ajuta la ținerea sub control a nivelului de stres. Avocado conține, de asemenea, acid folic, care ajută la producerea de dopamină sau „hormonul senzației de bine”.
Orezul brun este o sursă excelentă de vitamine B care ajută la funcționarea optimă a celulelor, țesuturilor și organelor.
Mai mult, ele ajută la îmbunătățirea relațiilor moleculare în funcția creierului, imunitatea, sănătatea globulelor roșii și sănătatea cardiacă. Vitaminele B sunt, de asemenea, considerate a fi stabilizatori naturali ai dispoziției.
Bogate în vitamina C, portocalele vă pot întări imunitatea și oferă o varietate de nutrienți organismului, inclusiv vitaminele A și B și alte minerale.
În plus, conținutul de vitamina C al portocalelor poate ajuta la neutralizarea concentrației crescute de radicali liberi din organism produse din cauza stresului.
Laptele este plin cu nutrienți precum calciu, proteine, vitaminele A și D și agenți antioxidanți. Prin urmare, un pahar de lapte nu numai că te întărește din interior, ci și ajută corpul să lupte împotriva radicalilor liberi produși de stres în organism.
Fiecare om are momente stresante, dar modul în care îl gestionați determină impactul său asupra corpului dumneavoastră. Mai jos veți găsi câteva sfaturi de stil de viață pentru a gestiona și a preveni mai bine stresul:
Creșteți-vă aportul de alimente care reduc stresul. Reduceți carbohidrații rafinați, inclusiv făina albă, pâinea și orezul, în dieta dumneavoastră; aceste alimente pot provoca fluctuații ale nivelului de zahăr din sânge, ale dispoziției și ale energiei.
În mod similar, zaharurile și îndulcitorii ar trebui să fie limitate, deoarece pot stimula starea de spirit de scurtă durată, dar s-ar putea să ajungeți cu energie și dispoziție scăzute câteva ore mai târziu.
Exercițiile aerobe stimulează circulația oxigenului. De asemenea, ajută la pomparea endorfinelor, neurotransmițătorul creierului pentru a se simți bine, reducând astfel stresul.
Stabiliți un program de somn și odihniți-vă corespunzător, până la 8 ore de somn în fiecare noapte. O minte și un corp bine odihnite pot face față mai bine situațiilor stresante.
Acordați atenție reacției corpului dumneavoastră la cofeină și limitați consumul în consecință.
Alcoolul poate avea efecte calmante instantanee la început, dar poate crește nivelul de stres dacă este consumat pe termen lung. Un pahar în fiecare zi pentru femei și două în fiecare zi pentru bărbați sunt porțiile sugerate.
Este important să acordați timp pentru hobby-uri și activități care vă pot îmbunătăți starea de spirit, cum ar fi ascultarea muzicii, vizionarea unui film sau citirea unei cărți. Efectuarea de activități care vă plac poate juca un rol eficient în gestionarea stresului.
Meditația este o tehnică bună de gestionare a stresului care vă îmbunătățește starea, permițând și ajutând corpul și mintea să-și rezolve gândurile, să prioritizeze activitățile și să lucreze prin emoții.
Este important să nu săriți peste mese dacă doriți să vă reduceți stresul. Mese regulate și programate (3-6 mese pe zi) vă pot ajuta să vă mențineți în echilibru glicemia. Hormonii de stres din organism pot fi o barieră majoră în calea eficienței controlului glucozei.
Uneori, stresul pe termen scurt vă poate motiva, dar dacă nu îl gestionați în mod corespunzător, poate rămâne mult timp, având efecte distructive atât asupra sănătății fizice, cât și asupra sănătății mentale. Aceste simptome distructive pot varia de la afecțiuni vagi la afecțiuni medicale severe.
Unele efecte fizice comune ale stresului pe termen lung includ durerea, tensiunea musculară, insomnia și energie scăzută. De multe ori, efectele mentale ale stresului prelungit sunt subestimate, și pot duce la depresie, anxietate, gânduri accelerate și o schimbare a apetitului.
Stresul este prezent în viața tuturor. Însă, stresul cronic, persistent, vă poate afecta pe scară largă sănătatea fizică și mentală. Într-un astfel de caz, este vital să fii atent la factorii de stres și să iei măsuri pentru a-i minimiza.
În plus, trebuie să duceți un stil de viață sănătos, cum ar fi îmbunătățirea dietei, dormitul din plin, limitarea consumului de alcool și participarea la activități care vă aduc fericire, pentru a ajuta la reducerea stresului.
Atunci când stresul și simptomele asociate interferează cu activitățile zilnice sau sunt copleșitoare, este foarte recomandat să consultați un medic.