Ceaiul din petale de mac calmează tusea și bronșita

Ceaiul din petale de mac calmează tusea și bronşita. Dincolo de înfățișarea blândă şi delicată a florilor de mac se ascund puteri vindecătoare nebănuite.

Poate că prea puțini știu că macul de câmp este o floare comestibilă și că poate fi folosit inclusiv în scop medicinal.

Macul de câmp calmează tusea

Francezii obișnuiesc să consume dulceață din flori de mac. Tot în Franța este popular siropul de tuse din petale de mac.

Ceea ce face macul util împotriva afecțiunilor respiratorii este conținutul de mucilagii şi antioxidanți (carotenoizi, antocianini).

Petalele macului de câmp au proprietăți emoliente şi antispastice.

Călugării greci cunosc eficiența macului în ceea ce privește calmarea rapidă a durerilor în gât și a tusei.

Macul roșu este utilizat în medicina tradițională ca remediu pentru tuse, bronșită, pneumonie, insomnie, diaree, iritații intestinale și urinare, boli febrile cu mâncărimi.

Spre deosebire de macul de grădină (Papaver somniferum), macul de câmp este un sedativ mult mai blând, care nu dă dependență

Cum se prepară ceaiul din flori de mac

La fel ca în cazul oricărei alte plante medicinale, este important să culegeţi macul din zone nepoluate, ferite de traficul rutier.

Pentru prepararea ceaiului se foloseşte 1 linguriță de petale de mac la 1 cană (250 ml) de apă clocotită.

Se lasă la infuzat 2 minute, apoi se strecoară. Se bea cald, eventual îndulcit cu puțină miere. Ajută în bronșită și durerile de urechi.

Pentru a spori efectul vindecător asupra gâtului, monahii greci obișnuiau să adauge în ceaiul de mac alte două plante utile în tuse, anume cimbrișor și pătlagină.

Atenţie! Utilizarea macului în mod inconștient poate duce la apariția unor reacţii adverse severe, precum greață, vărsături, contracții ale mâinilor şi picioarelor, pierderea cunoștinței, spume la gură.

Aceste efecte secundare au fost raportate la circa 2-3 ore de la consumul a unor cantități mari de mac – 250-500 de grame.

Sursa