Ceaiul de măceșe ajută la scăderea în greutate și prevenirea diabetului

Măceșele se numără printre cele mai apreciate fructe din lume. Fitoterapeuții și nutriționiștii deopotrivă le consideră remedii importante pentru sănătatea organismului.

Consumul lor a fost asociat cu diverse beneficii, de la îmbunătățirea imunității și a sănătății inimii, până la scăderea în greutate și prevenirea îmbătrânirii pielii.

Cel mai des sunt consumate sub formă de ceai. Bogat în antioxidanți, ceaiul de măceșe previne daunele celulare cauzate de radicalii liberi. Aceste molecule au fost asociate cu dezvoltarea bolilor cronice, precum diabetul de tip 2, bolile de inimă și cancerul.

Beneficiile ceaiului de măceșe

Într-un studiu comparativ, măceșul a demonstrat cea mai mare capacitate antioxidantă. Polifenolii, carotenoidele, vitamina A și vitamina C sunt cei mai importanți compuși antioxidanți din măceșe.

Din păcate, fructele uscate au o activitate antioxidantă mai mică decât fructele proaspete.

Studiile susțin că măceșele au cel mai mare conținut de vitamina C dintre toate fructele și legumele. Datorită acestei vitamine, ele sunt un sprijin important pentru imunitate: stimulează producția de limfocite (celule albe de sânge) și potențează funcția lor – aceste celule combat infecțiile. În plus, mențin bariera protectoare a pielii împotriva patogenilor.

Polifenolii, vitaminele A și E întăresc la rândul lor și protejează sistemul imunitar.

Studiile au arătat că nivelurile scăzute de vitamina C cresc riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare. 500 mg de vitamina C pe zi au fost asociate cu o scădere semnificativă a colesterolului LDL și a trigliceridelor din sânge.

Flavonoidele reduc tensiunea arterială la hipertensivi și îmbunătățesc circulația sângelui către inimă.

Tilirosida este un antioxidant din măceșe care ajută la arderea grăsimilor și la scăderea în greutate. Un studiu pe șoareci predispuși la obezitate a arătat că animalele care au primit un supliment cu măceșe au pierdut mai multă greutate corporală și mai multă grăsime abdominală decât animalele care nu au primit măceșe.

Un alt studiu pe șoareci sugerează că măceșele pot fi utile și în diabet. animalele hrănite cu o dietă bogată în grăsimi, care au primit pulbere de măceșe timp de 10-20 de săptămâni, au prezentat o scădere semnificativă a nivelurilor de zahăr în sânge, insulină a jeun, precum și a celulelor grase în ficat. Aceștia sunt factori de risc pentru dezvoltarea diabetului de tip 2.

Un alt studiu a arătat că la șobolanii cu diabet, extractul de măceșe a scăzut notabil glicemia a jeun. Este însă nevoie de studii umane pentru confirmarea acestor beneficii și la oameni.

Ceaiul de măceșe are efecte antiinflamatoare și poate reduce durerile articulare la persoanele cu osteoartrită.

Precauții și contraindicații

Siguranța acestor fructe nu a fost testă în sarcină și în perioada de alăptare, de aceea femeile însărcinate trebuie să ceară sfatul medicului înainte de a consuma ceai de măceșe.

Datorită cantității mari de vitamina C, ceaiul de măceșe poate crește riscul de pietre la rinichi. Evitați ceaiul de măceșe dacă luați litiu.

Sursa: https://lataifas.ro/