Ceai instant vs Ceai Preparat: Care Este Mai Sănătos?

Oamenii care se grăbesc să ajungă la locul de muncă sau la cursuri sunt fascinați de orice lucru considerat “instant”. Ceaiul instant care este pregătit foarte rapid este un astfel de exemplu. Tot ce trebuie să faci este să adaugi apă fierbinte în amestecul de ceai și gata, băutura ta preferată poate fi servită.

Dar comoditatea este întotdeauna bună? Cât de nutritiv este ceaiul instant în comparație cu o ceașcă obișnuită de ceai din plante, ceai negru sau verde? Răspunsurile la aceste întrebări le vei găsi în rândurile de mai jos.

Ce este ceaiul instant?

Ceaiul instant se produce prin extragerea umezelii din frunzele proaspete sau fermentate. De obicei, conține zahăr adăugat și lapte praf. Este disponibil sub formă de pulbere la care se adaugă apă fierbinte.

Acest tip de ceai a apărut în anul 1885, iar soiurile timpurii au fost făcute cu extract concentrat de ceai, lapte evaporat și zahăr. Cele mai multe dintre aceste ceaiuri instant păreau o versiune diluată a ceaiului original.

Modificarea acestui produs a venit odată cu dezvoltarea tehnologiei de uscare prin pulverizare. Astăzi, producătorii folosesc, de asemenea, uscare prin pulverizare, uscare în vid și metoda de uscare prin congelare pentru a usca frunzele de ceai preparate.

Tehnologia alimentară modernă a permis producătorilor să concentreze ceaiul la temperaturi scăzute, ceea ce a ajutat la păstrarea aromei și gustului. Cele mai întâlnite soiuri sunt cele din ceai negru, verde și oolong. De asemenea, se poate obține ceai instant din fructe și plante.

Ceai instant vs. ceai preparat

Este ceaiul instant mai bun decât ceaiul preparat în mod obișnuit? Dacă apreciezi comoditatea, atunci sigur vei considera că ceaiul instant este mai bun. Dacă, în schimb, dorești o doză mai puternică de antioxidanți, atunci vei prefera să bei o ceașcă de ceai proaspăt preparată.

Frunzele de ceai sunt bogate în antioxidanți, dar cu cât sunt procesate mai mult, cu atât proprietățile sale antioxidante scad. Ceaiul instant conține mai puțini antioxidanți decât ceaiul preparat. Cu toate acestea, unele dintre aceste ceaiuri sunt fortificate cu alimente bogate în antioxidanți, cum ar fi extracte de ginseng sau ghimbir.

De ce să optezi pentru ceaiul instant?

Există mai multe motive pentru care ceaiul instant este atât de popular:

  • Mai puține deșeuri – când prepari ceai în mod tradițional, arunci frunzele la gunoi. Ceaiul instant, pe de altă parte, este disponibil sub formă de pulbere, care este complet solubil în apă. Prin urmare, nu există deșeuri.
  • Comoditate – după cum am menționat mai sus, cel mai mare avantaj al acestui ceai este comoditatea. Ai nevoie doar de pulbere și apă fierbinte pentru a prepara o ceașcă de ceai.
  • Antioxidanți – deși are mai puțin antioxidanți decât ceaiul proaspăt preparat, conține totuși suficienți încât să ajute organismul să lupte împotriva bolilor. Un studiu asupra diferitelor tipuri de ceai a constatat că toate probele (inclusiv ceaiul instant) conțineau urme de antioxidanți cunoscuți sub numele de catechine.
  • Rezultat satisfăcător – dacă nu ai încredere în abilitățile tale de a face ceai, atunci ai putea folosi ceaiul instant. Astfel, poți fi sigur că vei obține un rezultat bun de fiecare dată când vei pregăti o nouă ceașcă de ceai.

Ce trebuie să știi înainte de a cumpăra ceai instant?

Este important să reții că nu toate ceaiurile instant sunt la fel. Nu trebuie să ții cont doar de marcă, ci și de alți factori. Așadar, citește eticheta și verifică următoarele:

  • Aditivi – când alegi un ceai instant, acordă atenție aditivilor, în special conținutului de zahăr. Verifică dacă este îndulcit, pre-înducit sau îndulcit cu îndulcitor. Este posibil ca ceaiul să conțină îndulcitori precum aspartamul sau zaharina de sodiu. Alți aditivi pe care ar trebui să-i eviți sunt aromele și coloranții artificiali.
  • Fortificat sau nu – unele ceaiuri sunt fortificate cu elemente suplimentare pentru a le spori beneficiile. Acestea ar putea include ghimbir, ginseng su vitamina C.
  • Organic sau nu – produsele organice reprezintă întotdeauna o alegere mai bună, chiar dacă au un preț mai mare. Deoarece ceaiul instant este disponibil sub formă de pudră, riscul de a conține impurități este mai ridicat. Un produs organic însă nu conține impurități.
  • Tipul de ceai – cele mai întâlnite ceaiuri instant sunt: ceai negru, verde sau oolong. Însă poți găsi și ceai cu aromă de lămâie. De asemenea, ai posibilitatea de a alege între ceai cu cofeină și ceai decofeinizat.

Ceaiul instant consumat în întreaga în lume

Ceaiul instant este o alternativă la ceaiul obișnuit și este folosit frecvent la prepararea ceaiului într-o perioadă scurtă de timp. Acest tip de ceai este preferat în birourile cu mai mulți angajați, deoarece este ușor de preparat și are un rol important în reglarea nivelului de zahăr din sânge.

Ceaiurile instant sunt băuturi sub formă de pudră, amestecate cu apă pentru a stimula metabolismul și a hidrata corpul. Acestea sunt disponibile sunt formă de pulbere și granule și conțin acizi comestibili, extracte vegetale, vitamine, agenți de aromatizare și pulbere de fructe.

Datorită duratei de valabilitate lungă și a prețului ieftin, ceaiul instant este la mare căutare pe tot globul și se așteaptă să înregistreze o creștere semnificativă în următoare perioadă.

Unul dintre cele mai utilizate ceaiuri instant este ceaiul verde, deoarece acesta oferă multe beneficii pentru sănătate, cum ar fi reglarea nivelului de zahăr în sânge și pierderea în greutate.

Schimbările în stilul de viață al consumatorilor au modificat considerabil obiceiurile alimentare, ducând astfel la o cerere mare de ceai instant pe tot globul.

Ceaiul este o băutură populară, consumată de un număr mare de oameni din întreaga lume, datorită gustului său bun și a beneficiilor pe care le oferă organismului. Se încadrează în categoria produselor consumate zilnic. Prin urmare, cererea pentru un astfel de produs rămâne constantă în rândul consumatorilor.

Producătorii se concentrează din ce în ce mai mult pe producerea de ceai instant sub formă de pudră, deoarece consumatorii preferă această variantă pentru că este mai ușor de preparat.

În plus, creșterea gradului de conștientizare în rândul consumatorilor cu privire la beneficiile pentru sănătate ale ceaiului instant pudră, cum ar fi întărirea sistemului imunitar și ameliorarea stresului, duce la creșterea pieței.

Sursa