Ceai de păducel: beneficii, contraindicații și mod de preparare

Știai că dacă bei ceai de păducel poți reduce riscul de afecțiuni cardiovasculare și nu numai? Iată ce beneficii și contraindicații are ceaiul de păducel!

Fructele arbustului de păducel¹ sunt bogate în flavonoide, taninuri, colină, pectină, glucoză, fructoză, substanțe minerale și uleiuri grase, precum și vitaminele B1 și C. Această compoziție le conferă multiple efecte benefice cu potențial de tratare a diverselor afecțiuni.

Ceaiul de păducel se prepară din fructele uscate ale plantei Crataegus monogyna, are un gust amar și un miros ușor neplăcut. Ca să te poți bucura de beneficiile lui și să îl bei mai ușor, poți adăuga și câteva felii de lămâie sau de portocală, care să îi modifice puțin aroma. În continuare, află ce beneficii și contraindicații are ceaiul de păducel.

Ceai de păducel: beneficii

Ceaiul de păducel are mai multe potențiale beneficii pentru sănătate. De exemplu, acționează ca un diuretic puternic, deci poate reduce acumularea de lichide în țesuturi, ceea ce înseamnă și că poate să ușureze simptomele insuficienței cardiace congestive.

Unele cercetari² efectuate pe animale au arătat că păducelul are nutrienți care sporesc excreția și fluxul urinei. Când oamenii de stiință au investigat efectele unor procianidine extrase din arbustul Crataegus monogyna asupra acidului uric seric și asupra funcției renale la șoarecii cu hiperuricemie, rezultatele au arătat că o singură doză zilnică de procianidine, pe o perioadă de 7 zile, a redus semnificativ nivelul de acid uric seric, cât și alți parametri.

În plus, nu au existat efecte detectabile asupra altor aspecte ale sănătății șoarecilor cu hiperuricemie. Aceste procianidine din păducel (care pot fi extrase și din semințele de struguri) pot produce, deci, creșteri ale excreției urinare și pot îmbunătăți fluxul urinar, oamenii de știință observând o schimbare semnificativă în excreția potasiului la șoareci.

În plus, fructele de păducel pot să acționeze și ele ca diuretice și pot să ajute la tratarea problemelor renale. Păducelul este disponibil sub formă de ceai, însă cel mai bine ar fi să discuți cu medicul înainte de a-l consuma, ca să te asiguri că este potrivit și pentru tine.
Ceaiul de păducel scade riscul de afecțiuni cardiovasculare

Ceaiul de păducel echilibrează funcțiile inimii, reglează hipertensiunea arterială, fluidizează sângele și previne apariția cheagurilor și trombozelor. De asemenea, calmează durerile în caz de angină pectorală și tulburările de ritm cardiac (palpitațiile), întărește mușchiul cardiac și forța acestuia și dilată vasele de sânge, facilitând circulația către toate organele din corp. Unele studii științifice arată și că păducelul ar putea preveni bolile cardiace degenerative.

Ceaiul de păducel estompează varicele și hemoroizii

Facilitând circulația sângelui, ceaiul de păducel poate reduce, în timp, varicele și hemoroizii. Unele persoane care sufereau de circulație periferică deficitară au observat îmbunătățiri după 2-3 săptămâni de tratament cu ceai de păducel.

Ceaiul de păducel reduce nivelul de colesterol din sânge

Ceaiul de păducel are capacitatea de a reduce nivelul de colesterol rău – LDL din sânge. Totodată, ceaiul poate reduce și concentrația de trigliceride din organism. Colesterolul și trigliceridele sunt două tipuri de grăsimi mereu prezente în sânge. Când se află la valori normale, colesterolul și trigliceridele îndeplinesc un rol foarte important în crearea hormonilor și în transportarea nutrienților prin tot organismul.
Cu toate acestea, când lipidele din sânge au niveluri anormale – în special când vorbim despre hipertrigliceridemie (valoarea mare a trigliceridelor) și despre un nivel foarte scăzut al colesterolului HDL (numit și colesterol bun), acești factori pot duce la acumularea plăcii ateromatoase în interiorul vaselor de sânge, iar persoana afectată ajunge să dezvolte o afecțiune periculoasă, numită ateroscleroză.

Dacă plăcile de aterom continuă să se depună pe pereții interiori, ar putea să blocheze complet un vas de sânge ori o arteră importantă, ducând la infarct miocardic sau la accident vascular cerebral, adică evenimente cardiovasculare cu potențial fatal.

În cadrul unui studiu³, oamenii de știință le-au administrat șoarecilor două doze diferite de extract de păducel, iar animalele care au avut parte de acest tratament au înregistrat un nivel scăzut de colesterol total și un nivel scăzut de colesterol LDL, precum și o scădere cu 28-47% a valorilor trigliceridelor din ficat, în comparație cu șoarecii care nu au primit extract de păducel.

Într-un alt studiu, în care șoarecii de laborator au avut o dietă bogată în colesterol, atât extractul de păducel, cât și un medicament prescris pentru scăderea colesterolului (din clasa statinelor) au redus colesterolul total și valoarea trigliceridelor aproape în mod egal, însă extractul de păducel a putut să scadă și nivelul de colesterol LDL, deci acele grăsimi rele din sânge.

Ceaiul de păducel poate reduce stările anxioase

Printre alte beneficii ale ceaiului de păducel se numără și îmbunătățirea stărilor de anxietate, depresie sau stres cronic. Păducelul crește nivelul de oxigen din sânge, iar antioxidanții din compoziție combat radicalii liberi și toxinele din organism.

Ceaiul de păducel ușurează simptomele specifice menopauzei

Femeile aflate la menopauză pot bea ceai de păducel pentru calmarea simptomelor specifice: stări de agitație și nervozitate, bufeuri, transpirație excesivă, fluctuații ale apetitului și nu numai. Ceaiul poate reduce parțial celulita și se poate asocia cu alte ceaiuri în curele de slăbire.

Ceai de păducel: contraindicații
Ca orice alt remediu pe bază de plante, ceaiul de păducel are și câteva contrandicații. Deși este benefic pentru bolile cardiace, există și câteva afecțiuni în cazul cărora poate face mai mult rău decât bine, în special în combinație cu tratamente medicamentoase care au aceleași efecte.
• Ceaiul de păducel nu poate fi consumat în același timp cu tratamentul pentru reducerea tensiunii arteriale, întrucât poate accentua efectele medicamentelor.
• Nici femeile însărcinate nu trebuie să bea ceai de păducel, deoarece poate cauza probleme fătului.
• Persoanele alergice pot avea de suferit dacă beau ceai de păducel timp îndelungat.
Cum spuneam, e indicat să ceri sfatul medicului înainte de a consuma ceai de păducel în scop terapeutic, chiar dacă ești o persoană sănătoasă, dar mai ales dacă te afli pe diverse tratamente medicamentoase.

Ceai de păducel: mod de preparare
Fierbe o lingură de păducel uscat în două căni de apă, preț de 15 minute. Strecoară apoi ceaiul și consumă-l fie rece, fie cald. Dacă vrei să îl depozitezi pentru a-l consuma mai multe zile la rând, pune-l într-un recipient care se închide ermetic și adaugă o lingură de zeamă de lămâie, care va funcționa precum un conservant.

Sursa