Ce trebuie să știi dacă ai dureri de spate

Durerile de spate apar în primul rând din cauza poziţiilor incorecte în care dormim, ne aplecăm sau stăm pe scaun la birou. Dr. Mihaela Parnia, medic specialist în Medicină Fizică şi Reabilitare, ne dezvăluie câteva curiozităţi despre coloana vertebrală, care ne-ar prinde bine pentru a ne feri de probleme.

Cea mai relaxantă poziţie pentru coloana vertebrală este atunci când stăm întinşi pe spate, eventual cu o pernă sub genunchi.

Ortostatismul, adică statul în picioare, pune asupra coloanei vertebrale lombare o presiune de până la 100 kg.

Atunci când ne aplecăm în faţă, fără să îndoim genunchii, se suprasolicită această zonă cu 150 de kilograme.

Mai greu şi mai grav este atunci când ne aplecăm şi ridicăm o greutate fără să îndoim genunchii. Atunci, presiunea exercitată este de aproximativ 220 de kilograme.

Punctul cel mai vulnerabil al coloanei vertebrale se află la nivelul discului dintre vertebrele L5 şi S1, adică în zona lombară. Acolo există cea mai mare rată de apariţie a herniilor de disc, de aceea, atunci când trebuie să ridicăm greutăţi, e bine să facem acest lucru din poziţii corecte. 

O musculatură paravertebrală adecvată şi un tonus abdominal bun ajută foarte mult la preluarea presiunii exercitate asupra coloanei. Pentru întărirea musculaturii paravertebrale şi pentru prevenirea herniei de disc, dr. Mihaela Parnia recomandă terapia cu ajutorul Sistemului David. Faceţi sport cât să vă întăriţi musculatura, dar fără a pune presiune prea mare pe coloană prin ridicarea de greutăţi mari.

Ridicarea corectă a unei greutăţi, care nu ar trebui să depăşească 2 kg, în cazul persoanelor care au probleme cu coloana, se face prin îndoirea genunchilor, nu prin aplecarea trunchiului în faţă.

30 de minute de gimnastică medicală pe zi, făcută regulat, întăreşte musculatura de susţinere a coloanei vertebrale, prevenind discopatiile şi eventualele hernii de disc.