Ce penalități putem avea dacă nu plătim la timp taxele și impozitele la stat.

Românii au venit la ghișeele administrațiilor fiscale încă din primele zile ale noului an. În prima parte a anului trebuie să plătim taxele și impozitele pe locuință, teren, mașină, dar și impozitului pe venit și contribuții sociale sau de sănătate pentru cei cu drepturi de autor, arendă sau venituri din chirie. 

Cine plătește la timp primește o reducere de până la 10%. Însă pe lângă reducerea primită, un alt motiv pentru înghesuială este teama de dobânzi și penalități. 

Dobânda este echivalentul prejudiciului creat statului ca urmare a neachitării taxelor și impozitelor. Dobânda este calculată în fiecare zi de întârziere. Nivelul dobânzii este de 0,02% pe zi. În total, asta ar însemna circa 7,3% pe un an întreg. Și penalitățile de întârziere se calculează raportat la fiecare zi de întârziere după termenul de plată, numai că procentul este de 0,01 pentru fiecare zi. Într-un an, penalitățile ar însemna 3,65% din suma datorată. Însă nu este un simplu calcul aritmetic, căci penalitățile se calculează la suma anterioară, care include alte penalități, și tot așa. 

Plata penalităților nu exclude plata dobânzilor. Există și o serie de excepții de la plata dobânzilor și penalităților. Nu se datorează dobânzi și penalități de întârziere pentru amenzi de orice fel, obligații fiscale accesorii stabilite potrivit legii, cheltuieli de executare silită, cheltuieli judiciare, sumele confiscate, precum și sumele reprezentând echivalentul în lei al bunurilor și sumelor confiscate care nu sunt găsite la locul faptei. 

libertatea
Articol preluat de pe Libertatea.ro