Cateva plante suculente si ce beneficii pentru sanatate aduc si de ce este bine sa le avem în casa

Agava

Agave Americană(denumirea științifică) sau Aloe Americană este o plantă suculentă originară din Mexic. Frunzele sunt alungite, cărnoase și au țepi la vârf și pe margini, iar florile sunt verzi, cu stamine galbene.

Agava are nevoie de un pământ nisipos, bine drenat, foarte bun fiind pământul de flori. Iubește lumina, așa că poți ține ghivecele la fereastră sau chiar afară, sub acțiunea directă a soarelui. Este o plantă care preferă temperaturile ridicate, iarna fiind necesar să o muți în încăperi încălzite, unde are parte și de lumina. Înmulțirea se face prin separarea puilor.

Aloe

Aloe este o plantă suculentă în formă de rozetă, originară din Madagascar, Peninsula Arabă și Oceanul Indian. Frunzele sunt groase, suculente, uneori cu spini, iar florile sunt prezente doar la unele specii de Aloe.

Aloe se dezvoltă într-un sol bine drenat, dar trebuie udată cu măsură vara și toamna și cât mai puțin, sau chiar deloc, iarna. Preferă lumina directă, dar există și unele specii care trebuie ferite de razele directe ale soarelui. Temperatura ideală este de aproximativ 25°C. Aloe se înmulțește prin butași sau prin divizarea tufei.

Echeveria

Echeveria este o plantă originară din Mexic, cu frunze cărnoase, verzi-albăstrui, care la soare capătă nuanțe roșiatice. Florile pot fi galbene, roșii, roz sau portocalii. Se cultivă în ghivece cu pământ special pentru cactuși sau pământ de pădure amestecat cu nisip. Echeveria are nevoie de multă lumina, cantități moderate de apă și temperaturi pozitive inclusiv iarna (aproximativ 15°C în timpul zilei).

Euphorbia

Originară din Madagascar, Euphorbia (Euphoribia milii) este o plantă care nu-și pierde frunzele decât uneori, iarna. Atât frunzele, cât și florile (galbene, portocalii sau roșii) sunt mici. Se dezvoltă bine în ghivece cu pământ special pentru cactuși sau pământ de grădină amestecat cu nisip. Iubește lumina intensă și temperaturile de primăvară. Euphoria are nevoie de cantități moderate de apă. Înmulțirea se face prin butași.

Kalanchoe

Întâlnită în multe apartamente, Kalanchoe este o plantă care vine tot din Madagascar. Are frunze suculente și flori delicate și frumos colorate, în galben, roșu sau roz. Florile apar de obicei primăvara.

Kalanchoe se cultivă în pământ de grădină amestecat cu nisip și turbă și se udă moderat, cu apă la temperatura camerei. Are nevoie de lumină din belșug, însă fără a fi expusă la razele directe ale soarelui, și de temperaturi de 15-25°C.

Te ajuta sa respiri mai bine

In timpul procesului de fotosinteza, plantele elibereaza oxigen. Dar pe parcursul noptii, la fel ca si oamenii, plantele elimina dioxid de carbon. Suculentele, impreuna cu alte cateva plante precum orhideele si palmierul areca, produc oxigen pe toata durata noptii. Pastreaza aceste plante in dormitor pentru a avea un aer proaspat de-a lungul noptii, ceea ce te va ajuta sa dormi mai bine si sa te simti mai odihnit.

Purifica aerul

Plantele suculente, la fel ca limba soacrei (Sansevieria) si Aloe vera, sunt excelente pentru a curata aerul si a elimina toxinele. Cercetatorii de la NASA au descoperit ca suculentele sunt capabile sa elimine 87% din compusii organici volatili, cunoscuti drept VOC. Aceste plante sunt deosebit de utile in biblioteci, birouri si spatii de studiu pentru ca substantele VOC precum benzen si formaldehide se gasesc in covoare, fum de tigara, pungi de hartie, carti sau cerneala.

Previn imbolnavirea

Aproximativ 10% din umiditatea din atmosfera este apa eliberata de plante.
Acelasi lucru se aplica si in casa. Cu cat ai mai multe plante, in special in grupuri, cu atat mai mult vei putea imbunatati nivelul umiditatii din casa ta si vei preveni efecte precum pielea uscata, raceli, dureri in gat si tuse seaca. Un studiu efectuat de Universitatea de Agricultura din Norvegia a descoperit ca ratele de imbolnavire au scazut cu 60% in birourile in care se afla plante. „Am investigat numarul zilelor de concedii medicale ale angajatilor cu numarul de plante pe care angajatii le puteau vedea in apropierea biroului lor. Cu cat puteau vedea mai multe plante in apropiere, cu atat numarul zilelor de concediu medical raportate a fost mai mic”, a declarat Tina Bringslimark, expert in psihologia mediului pentru The Telegraph.

Te ajuta sa te concentrezi

Cateva studii realizate asupra studentilor si muncitorilor au descoperit ca nivelul de concentrare, atentie si capacitatea cognitiva au fost imbunatatite atunci cand participantii au studiat sau au lucrat avand plante in camera. 
Un studiu realizat la Universitatea Michigan a descoperit ca memoria este imbunatatita cu 20% atunci cand in incapere sunt prezente plante. Plantele mici, precum suculentele, sunt deosebit de benefice la locul de munca si nu ocupa prea mult spatiu pe birou.

Ajuta la o recuperare rapida

Suculentele pot contribui la scaderea simptomelor racelii precum dureri de cap, febra sau tuse. Potrivit unei cercetari efectuate la Universitatea Kansas State din SUA, pancientii din spital care aveau plante in saloane au solicitat mai putine medicamente pentru durere, au avut o tensiune arteriala mai scazuta si au experimentat un nivel scazut al oboselii si anxietatii.

Speciile suculente sunt întâlnite în multe familii de plante: familia Agavaceae (Agave, Dracaena, Yucca, Hesperaloe), familia Crassulaceae (Echeveria, Kalanchoe, Rhodiola, Sempervivum), familia Asphodelaceae (Aloe), familia Euphorbiaceae (Euphorbia) etc.

Preluat: https://sfaturi-idei-si-povesti-despre-viata.ro/