Cât de mult rezistă coronavirusurile pe suprafeţe nedezinfectate şi cât de uşor pot fi luate de pe acestea
Îngrijorările cresc cu privire la capacitatea temutului coronavirus din Wuhan de a rezista pe diferite suprafeţe. În acest moment nu se ştie cu exactitate cât de mult poate rămâne pe suprafeţe sau pe obiecte cu potenţial mare de a infecta persoane. Cercetătorii încearcă să găsească indicii urmărind comportamentul altor coronavirusuri, relatează CNN.
Îngrijorările au crescut atât de mult încât banca naţională a Chinei a început să cureţe sau să distrugă bancnote pentru a evita răspândirea lui Covid-19.
Coronavirusurile sunt un grup mare de virusuri care pot fi găsite printre animale. În cazuri mai rare ele sunt transmisibile de la animale la oameni, conform cercetătorilor. Până acum, ei nu au putut determina de la ce animal a apărut Covid-19, însă studiile anterioare sugerează că MERS a fost un coronavirus transmis de la cămilă la om, iar în privinţa SARS, suspiciunile au fost că zibetele au fost responsabile pentru epidemie.
Despre aceste coronavirusuri umane, SARS şi MERS, s-a confirmat că persistă pe multe tipuri de suprafeţe, inclusiv pe metal, sticlă sau plastic, timp de cel puţin 9 zile dacă acea suprafaţă nu a fost dezinfectată.
Rezistenţa lui Covid-19 pe suprafeţe a fost studiată de cercetătorii prin studiul lui SARS, despre care dr. Charles Chiu, profesor la Universitatea din California, spune că este cel mai apropiat coronavirus de cel din Wuhan, conform testelor. El spune că SARS rezistă de la 5 minute până la 9 zile pe suprafeţe, însă e dificil de estimat aceeaşi durată şi pentru Covid-19 pentru că există puţine informaţii despre el, în primul rând, iar în al doilea rând pentru că există diferite condiţii de mediu care îl afectează.
Pe de altă parte, din informaţiile de până acum, coronavirusurile nu sunt foarte rezistente pe suprafeţe, principalul mod prin care ele se răspândesc fiind contactul cu material biologic infectat – din strănut sau tuse de la o persoană infectată.
„Desigur, este posibil ca cineva să ia Covid-19 prin atingerea unei suprafeţe sau a unui obiect care are virusul pe el şi atingerea ulterioară a feţei, gurii sau nasului, însă acesta nu este principalul mod prin care virusul se răspândeşte”, a transmis CDC.
Preluat: www.digi24.ro