Castravetele amar ajută la tratarea diabetului și cancerului
Castravetele amar este o plantă nativă din regiunile Asiei și Mediteraniei, utilizată de mulți ani în sistemele de medicină iraniană sau orientală.
Datorită proprietăților sale antioxidante și anti-inflamatoare, castravetele amar este considerat de un medicament pentru foarte multe afecțiuni.
Ce conține castravetele amar
Sărac în carbohidrați, grăsimi și calorii, castravetele amar este o sursă fabuloasă de vitamina A, fibre și antioxidanți.
Conține de asemenea Vitamina C, Vitamine din complexul B și flavonoide, precum beta-caroten și luteină.
Cercetările preliminare și studiile clinice au dus la următoarele concluzii referitoare la beneficiile castravetelui amar.
Un studiu publicat în 2008 în Jurnalul Acta Farmaceutica a arătat că această legumă conține cantități mari de fenoli și flavonoide – 2 clase de compuși cu efecte antioxidante puternice.
Un alt studiu realizat pe animale de laborator au descoperit că extractele amar au compuși cu afecte ani-inflamatoare și analgezice (de reducere a durerii).
Indicații terapeutice
Utilizările medicinale ale castravetelui amar sunt foarte diverse. Este considerat un remediu natural pentru:
- Infecții bacteriene
- Colici, constipație, dureri abdominale, tulburări digestive
- Hipertensiune arterială
- Colesterol mare
- Diabet, rezistență la insulină
- Boli de ficat (hepatite)
- Pietre la rinichi
- Psoriazis
- Pojar
- Boli febrile
- Răni, iritații, infecții ale pielii
- Tumori
- Reumatism
Castravetele amar protejează de asemenea împotriva cancerului și ameliorează durerile.
1. Diabet
castravetele amar este considerat insulina vegetală a diabeticilor, care nu are efecte secundare.
Conform unui studiu publicat în 2009 în Fitoterapia de Cercetare, castravetele amar se arată ca un medicament natural promițător pentru tratarea diabetului de tip 2.
Timp de 2 luni, 25 de persoane cu diabet de tip 2 au fost tratate cu extract de castravete amar în plus față de tratamentul standard.
La finalul studiului, aceste persoane au arătat o îmbunătățire semnificativă a nivelului de zahăr din sânge.
O doză de 100 mg/kg de castravete amar este la fel de eficientă ca 2,5 mg de medicament antidiabetic.
Castravetele amar conține compuși similari insulinei și unii alkaloizi care au proprietăți hipoglicemiante.
De altfel, au fost realizate până în prezent 100 de studii în vitro, care demonstrează efectul de scădere a glicemiei a castravetelui amar, de stimulare a producerii de insulină și de potențare a efectului acesteia.
După 7 ani de cercetare științifică, fitoterapeutul român Ovidiu Bojor a creat un remediu natural antidiabetic pe bază de castravete amar, numit INSUVEG, care este considerat un adevărat elixir pentru bolnavii de diabet. Această descoperire l-a propus pe doctorul Ovidiu Bojor la Premiul Nobel.
2. Cancer
În castravetele amar s-au descoperit foarte mulți compuși (momordină, titerpene și steroizi) care au o activitate anti-canceroasă, antimorală și antivirală la animale.
În testele realizate pe celule umane, autorii unui studiu publicat în 2007 în Farmacoloica Biochimică au observat că unii compușii din castravetele amar au ajutat la distrugerea celulelor de cancer mamar, prin inducerea apoptozei (un tip de moarte celulară programată esențială pentru stoparea înmulțirii celulelor de cancer).
Alte cercetări efectuate la Universitatea Saint Louis din SUA au arătat că extractul de castravete amar previne și încetinește evoluția cancerului, și întărește imunitatea la bolnavii de cancer.
Unde se găsește castravetele amar
Castravetele amar nu mai este o legumă exotică pentru români, deoarece se poate cultiva și la noi, inclusiv acasă, în ghivece, prin semințe.
Are nevoie de lumină și căldură. În 2 săptămâni, încep să răsară fructele, verzi-gălbui. Semințele de castravete amar se pot procura de la magazinele naturiste.
Cum se administrează
Se poate consuma și sub formă de ceai ( se găsește la Plafare), suc – câte 1 pahar pe zi, sau sub formă de semințe măcinate, presărate în mâncare.
Pentru curățarea sângelui se poate urma o cură de 4 luni cu câte 1 castravetele amar (zdrobit), amestecat cu sucul de la 1 lămâie, pe zi.
Contraindicații și precauții
Castravetele amar în combinație cu medicamente pentru diabet poate cauza scăderea periculoase ale nivelului de zahăr din sânge.
Această legumă este de asemenea contraindicată pe perioada sarcinii și înaintea unei operații.