Bolile de ficat și tiroidă se pot citi pe față – Semnele la care trebuie să fii atent

Culoarea pielii și consistența se modifică în boli de ficat, în unele boli pulmonare sau în afecțiunile tiroidei. În unele afecțiuni endocrine, pielea poate să-și schimbe consistența, gradul de hidratare, stratul lipidic sau să își schimbe culoarea.

„În afecțiuni ale ovarelor (sindrom de ovar polichistic), pielea poate deveni grasă, la fel și părul, în afecțiuni tiroidiene (hipotiroidii sau hipertiroidii) poate fi foarte uscată și pergamentoasă, rece sau umedă și caldă, în afecțiuni ale suprarenalelor și hipofizei poate să își schimbe culoarea sau consistența, etc”, explica dermatologul Anca Zranca.

Piele uscată

Dacă pielea devine uscată și apare senzația de mâncărime, poate fi o simplă alergie la unul dintre produsele cosmetice pe care le folosiți sau poate indica lipsa fierului din organism, afecțiuni ale tiroidei sau anemie. În cazul în care aveți o iritație care nu dispare cu niciun tratament, poate fi un semn că sunteți prea stresat.

Paloarea = boli de rinichi

Paloarea pielii, însoțită de mâncărimi, poate fi semnul unor boli de rinichi. „La cei cu insuficiență renală cronică apare un miros de uree prin piele și respirație. Mâncărimile pielii apar tocmai din cauza cristalelor de uree care se elimină prin aceasta”, explică Loredana Pop, medic nefrolog. Părul uscat și fragil, dar și oboseala completează semnele care pot indica prezența insuficienței renale.

Bătături care nu se vindecă, indiciu al diabetului

Nevoia de a bea cinci-șase litri de lichide pe zi și cantitatea mare de urină eliminată în 24 de ore sunt semne ale diabetului zaharat, când valorile glicemiei sunt ridicate. Tot la diabetici mai apar candidoze bucale sau vaginale, dar și infecții urinare care se vindecă greu.

„Atunci când apar complicații ale diabetului, se observă leziuni tipice de eczemă la picioare.
De asemenea, din cauza pierderii unor substanțe la nivelul pielii, unele răni provocate de bătături ajung să se vindece foarte greu”, afirmă Eduard Adamescu, medic specialist diabet zaharat.

Afecțiunile tiroidei vă albesc timpuriu

Cei cu hipertiroidie sunt slabi, agitați, transpiră ușor, au ochii măriți și au alopecie. „În cazul hipotiroidiei, pielea este uscată și palidă. Pilozitatea în exces și acneea pot indica alte afecțiuni endocrine, precum boala Cushing, cauzată de hiperactivitatea glandelor suprarenale sau tulburări de ovare.

Palmele roșii anunță probleme cu ficatul

Hepatita acută se manifestă prin semne pseudogripale, precum dureri de mușchi, de oase, astenie sau lipsa poftei de mâncare. În plus, la hepatici, urina este foarte colorată, iar scaunele, decolorate. „În hepatitele cronice apar steluțe vasculare pe piele, pete mici și roșii. Palmele sunt, de asemenea, roșii. Scăderea densității firelor de păr, accentuarea desenului venos, mai ales la nivelul abdomenului, și scăderea masei musculare indică tot hepatită cronică”, afirmă Doru Cristian Gavrilă, medic internist.

Riduri – afecțiune posibilă: osteoporoza

Ridurile faciale pot trăda osteoporoza, arată un studiu recent al cercetătorilor de la Școala de Medicină Yale. După ce au examinat 114 femei la menopauză, cu vârste cuprinse între 40 și 50 de ani, au ajuns la concluzia că femeile cu cele mai adânci riduri aveau cele mai fragile oase.

„Oasele și pielea au ca element comun colagenul. Un nivel scăzut de colagen favorizează apariția ridurilor și deteriorarea oaselor”, subliniază autorul studiului.

Înroșirea pielii – afecțiuni posibile: lupus, boli de inimă, menopauză

Roșeața pielii poate fi semn de lupus eritematos, afecțiune care provoacă o iritație în formă de fluture pe obraji și nas.

„Cei care suferă de boli cardiovasculare se confruntă cu roșeața pielii. Efectul este mai evident pe față, deoarece pielea este mai subțire și vasele de sânge sunt mai apropiate”, explică dr. Oana Clatici, medic dermatolog la Spitalul Universitar din București.

Schimbarea culorii pielii – afecțiuni posibile: bronșită, astm, icter

Boli respiratorii precum bronșita, emfizemul pot colora pielea în galben sau gri, deoarece nu există suficient oxigen în organism. „Pielea gălbuie poate fi semn de icter, o afecțiune cauzată de acumularea în sânge a bilirubinei (pigmentul hemoglobinei, componentă a sângelui) sau alte afecțiuni hepatice, biliare, chiar cancer gastric”, adaugă dermatologul Clatici.

Buze uscate – afecțiuni posibile: anemie, diabet

Crăpăturile sau rănile la colțul gurii pot fi semnul unei anemii, cauzate de lipsa fierului în organism. Producția de celule roșii încetinește, iar rănile se vindecă mai greu. Alte cauze posibile pot fi diabetul sau infecția locală cu candida.

Fața umflată, pufoasă – afecțiuni posibile: hipertiroidie, oreion

Atunci când glanda tiroidă nu produce suficientă tiroxină (care controlează nivelul de energie consumată de organism), metabolismul este încetinit, ceea ce duce la îngrășare, inclusiv la nivelul feței.

Preluat : https://romaniadeastazi.ro/